РУСКИТЕ ЗАГУБИ В УКРАЙНА КЪМ М.МАЙ 2024

 



Олга Ившина, руска секция на ВВС, 3 май 2024 г.

Въз основа на открити източници BBC, съвместно с изданието Mediazona (признато за „чуждестранен агент“ в Русия) и екип от доброволци, успяхме да установим имената на 52 155 руски военни, загинали във войната в Украйна от февруари 2022 г. насам През последните две седмици е потвърдена смъртта на още 1059 души. Повечето от тях са хора, които са подписали договор с руската армия след началото на инвазията и са отишли ​​на фронта като доброволци след много кратко обучение.

 


Доброволческите части изиграха значителна роля в руската инвазия в Украйна от април 2022 г. От октомври 2023 г. обаче регистрираме рязко и значително увеличение на смъртността сред тази категория руски сили. От октомври 2023 г. седмичните жертви на доброволци не са спадали под 75, а често надхвърлят 100 души на седмица.

През предходната година и половина – от април 2022 г. до септември 2023 г. – потвърдените загуби на „доброволци“ бяха стабилни – 40-55 души седмично.

И това са само данните, които успяхме да потвърдим от открити източници. Реалният брой на смъртните случаи може да е значително по-висок.

Един от наскоро убитите опълченци е 29-годишният Валери Кожевников. Историята му много прилича на историите на хиляди други мъже, които са в нашите списъци на убитите.

Валери израства в село Ножовка, Пермска територия. След училище отива в колеж, но напуска и отива на военна служба. Връщайки се у дома, той работи в държавна ферма – където е трудно да се разчита на стабилен доход или кариерно израстване. През зимата на 2024 г. Валери подписа договор, скоро се озова на фронта и загива на 10 април.

„Армията е важен работодател за тези територии, където е почти невъзможно да се печелят пари“, обясни по-рано пред BBC проф. Наталия Зубаревич, специалист в областта на социално-икономическото развитие на руските региони.


 

Жителите на градове, села и малки градове от депресивните и полудепресивните региони на Русия продължават да сключват договори с руската армия.

Известно е, че в редица региони на Русия има план за броя на хората, които администрацията трябва да убеди да сключат договор с въоръжените сили. Например властите в Красноярск признаха, че до 2024 г. трябва да гарантират вливане в армията на 2000 души.

Важно е, че това увеличение на загубите сред доброволците не може да се отдаде просто на общото увеличение на загубите от руската страна във връзка с атаките срещу Авдеевка. Загубите сред мобилизираните и сред затворниците например остават приблизително на същото ниво.

Съдейки по публикуваните некролози, набирането на доброволци и изпращането на затворници на фронта днес са основни начини за попълване на редиците на руските военни, намиращи се в Украйна.

ОСНОВНИ ТЕНДЕНЦИИ

Затворниците продължават да бъдат най-големия източник на загуби. През последните две седмици броят им в нашите пресмятания се е увеличил с 1300 души. Но това увеличение не е свързано със състоянието на фронта.

Заедно с наши колеги проучихме допълнително имената в категорията „няма данни“ (това включва хора, за които не е ясно за какво и къде са изтърпявали наложените им присъди) и открихме признаци, потвърждаващи статута на затворник при 1300 души .

Руската армия продължава да използва тактиката на групировката „Вагнер“ – непрекъснати атаки от малки подразделения на вълни в различни направления, която, макар и да изтощава противника води до големи загуби в жива сила.

От началото на инвазията Русия е загубила в Украйна 3460 офицери, включително 1052 елитни специалисти от командно ниво (в това число са включени загиналите офицери от Въздушно-десантните войски, Морската пехота, специалните сили, специалните части на Руската гвардия, както и военни пилоти). Според експерти, интервюирани от BBC тези загуби на руската армия са най-трудни за заместване.

 

В случай на напускане на обикновени специалисти, например пехотинци,  те могат да бъдат заменени от офицери/войници от друга специалност чрез преподготовка в продължение на няколко седмици, в по-редки случаи –  един или два месеца.

Но ако бъде убит командир на рота от специалните сили, той може да бъде заместен само от офицер от същата военна специалност. Подготовката на  такъв специалист изисква поне четири години военно училище, а след това още две-три години служба, за да се натрупа съответният опит.

Освен това офицерите в руските въоръжени сили по правило се обучават да взаимодействат с другите родове и специални войски, особено артилерията. Ако тези задачи се възлагат на необучени или неопитни командири в ситуации на силен стрес, това може да доведе до лошо взаимодействие и увеличаване на жертвите.

ОБЩИ ДАННИ ЗА ЗАГУБИТЕ

Повече от 52 хиляди загинали са само онези загуби, които успяхме да потвърдим с помощта на открити данни.

Реалният брой на загиналите от руска страна (без военнослужещи от териториите на т.нар. „Демократична и Луганска народни републики“/ДНР и ЛНР), според нашите наблюдения, вероятно е двойно по-висок. До този извод стигнахме чрез систематично изучаване на ситуацията в гробищата в 70 населени места в цяла Русия.

Следователно реалният брой на загиналите руски военни може би надхвърля 104 хиляди убити.

От 22 декември 2022 г. ДНР спря да публикува данни за загубите на своите войски (властта в ЛНР изобщо не е публикувала информация за загубите си)

След като проучихме публикуваните некролози и съобщения за издирването на военнослужещи, които не са се свързвали с близките си от дълго време, стигнахме до извода, че до края на февруари около 23 400 бойци от самопровъзгласилите се „републики“ на Донбас може да са загинали.

Следователно, като се вземат предвид загиналите от частите на ДНР и ЛНР, общият им брой на загиналите  в Украйна може да достигне 127 000 души.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?