РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

 

Джордж Фридман,  26 септември 2023 г.

В момента Русия е фокусирана върху западния фронт – Украйна и съседните страни. Има обаче един друг фронт, който я засяга – нейната южна граница, която минава през Кавказките планини. На юг от тях се намират Армения, Азербайджан и Грузия.

Планините защитават стратегически район на Русия. Районът на северозапад от планините води до Азовско море и украинската граница близо до Донбас, която е била силно оспорвана през годините. На североизток е река Волга и историческият град Сталинград, днес Волгоград. Земята на север от планините е равна и разстоянието от Астрахан до Крим е около 550 мили (885 километра). Една атака срещу Русия от юг би имала решителен ефект върху способността на Русия да води война в Украйна и в дългосрочен план може да прекъсне реки с критично значение като Волга и Дон. Следователно защитата на Кавказ от проникване на всякакви враждебни сили е жизненоважна.

За Русия е наложително да владее  Северен Кавказ. Той е почти толкова важен, колкото Украйна. От средата на 1990 до 2000 г. Русия и Чечня водиха интензивна война, която беше елемент от възхода на Владимир Путин. Победата на Русия оформи мисленето му за граничните зони. Русия води война и с Грузия, която получи военна подкрепа от САЩ.

Наскоро Азербайджан изпрати войски да окупират района на Нагорни Карабах, към който имат претенции и арменците. Армения е сравнително бедна държава, докато Азербайджан е богат на петрол. От обявяването на независимостта си, двете страни се отнасят враждебно една към друга. Напрежението е фокусирано върху Нагорни Карабах, малък регион с етническо арменско население, но официално е част от Азербайджан.

В исторически план Русия подкрепя Армения. Американците също навлязоха в региона – първо като подкрепиха Грузия, а след това поддържайки внимателни (и от двете страни) отношения с Азербайджан, но винаги спазвайки дистанция от Армения. Но преди няколко години беше избрано ново арменско правителство, което беше предпазливо към руснаците. В хода на войната в Украйна САЩ решиха да влязат в много по-тесни отношения с Армения, която приветства американците като противовес на Азербайджан. Но след като Русия вече не е заплаха, а Съединените щати нямат достатъчно военна сила в региона, Азербайджан окупира Нагорни Карабах.

Това не променя реалностите, но показва, че се заражда напрежение между двете държави, което може да прерасне в конфликт. Руснаците разполагат със значителни мироопазващи сили в региона, които засега кротуват, но вероятно биха могли да действат срещу Армения, а с известно усилване, да съживят войната с Грузия. Армения няма друг избор освен да преговаря за сделка с руснаците или да се обърне за помощ към американците. Нито един от двата избора обаче не би успокоил напрежението в региона.

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?