ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?

 

Григор Атанесян, руска секция на BBC, 22.01.2024 г.

Една от основните теми през уикенда в европейската политика бяха изявленията на словашкия премиер Роберт Фицо за ограничаване на подкрепата за Украйна. В събота Фицо каза, че Украйна е корумпирана държава, която е загубила своя суверенитет и е попаднала под контрола на САЩ, и призова Киев да направи териториални компромиси с Кремъл. Той обяви отказа да доставя на украинските въоръжени сили оръжие от запасите на словашката армия. А министърът на културата на страната официално възобнови сътрудничеството с музеите в Русия и Беларус, преустановено след пълномащабната инвазия.

Позицията на Фицо не е изненада, с нея той отиде на изборите през 2023 г. Въпреки това, преди избирането му, Словакия подкрепи Украйна с дела и думи – прехвърли оръжие и оборудване и призова САЩ и НАТО да действат по-смело. Сега, след Унгария, тя се превръща във втората страна от НАТО и ЕС, чийто лидер повтаря наративите на Кремъл.

В тази светлина 2024 г. може да се окаже критична за Украйна и нейните съюзници – освен в Съединените щати, национални избори ще се проведат в почти две дузини европейски страни, включително за парламентите на Австрия, Белгия, Португалия и др., както и в Европейски парламент.

На някои места подкрепата за Украйна не се поставя под въпрос – например лейбъристите и консерваторите във Великобритания са единодушни в подкрепата си за Украйна. Но както сред кандидатите за Европейския парламент, така и на избори в отделни страни има политици с прозвището „Путинферштеери” (букв. „разбиращи Путин“, на политически жаргон – симпатизанти на Кремъл).

Примерът със Словакия, която беше един от най-близките съюзници на Киев и сега застрашава европейското единство, показва рисковете от изборите и подкрепа на Украйна в нейната борба срещу руското посегателство.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….