НИТО ТЪГА, НИТО СЪЖАЛЕНИЕ

 

Виталий Скойбеда, 26.04.2024 г.

Или как „антипутинската“ „Медуза“1 взе интервю от  един Putinfersteer 2

Борбата за мир е жесток бизнес. Още от съветската епоха се знае – където маршируват борци за мир, камък върху камък не остава. „Мир за Европа“ през 30-те години на миналия век означаваше разкъсване на държава след държава от Хитлер на отделни държави, „мир за Виетнам“ от 70-те години на миналия век – комунистически концентрационни лагери, джонки, пирамиди от черепи, „мир за Украйна“ от 2020 г. – подгонване на милиони в новия путински ГУЛАГ, ако украинците не се защитаваха от нечовеците, или ако се предаваха без бой...

През 1945 г. Джордж Оруел пише – „Пацифистите не осъждат насилието като такова, а само онова насилие, което западните страни използват, за да се защитят. Пацифистката пропаганда избягва споменаването на Русия или Китай. Пацифизмът тайно се вдъхновява от преклонението пред властта и победоносната жестокост“. Все едно, че го е писал за наши дни.

Британският професор по политически науки Ричард Саква е един от водещите борци за мир, от типа, описан в предходния абзац. Той е Putinfersteer, участва в дискусиите на Валдайския клуб3, коментира за Russia Today4, и е почетен професор в Московския държавен и  анисимовата „ВИШКА“5. Тези редове са достатъчни, за да не губим време в анализиране на възгледите му.

Ще го опиша накратко – за него Руската федерация „не е нацистка Германия“, а консервативна държава, законно загрижена за сигурността си. Войните на Путин срещу Грузия и Украйна са принудителна съпротива срещу атлантическата експанзия. Западът е виновен за новата Студена война – защо разпространява свобода и демокрация там, където тя не е потребна никому? Коренът на настоящата война е в проевропейският Майдан. За да спре кръвопролитието, трябва да бъдат уважени законните желания на Путин. И тогава Путин ще стане могъщ „водач на програмата за мир“.

С агенти като Сакуа са разполагали Ленин, Сталин, Хитлер, Мао и Пол Пот. А днес – зверовете от ХАМАС, техеранските аятоласи, най-висшият синклит6 на Комунистическата партия на Китай. Защо да не го има Кремъл? Полезните идиоти на Ленин. Но, както във вица за маймуната на реката: "Глупакът не е глупак, но имам десет на ден." Това е техният статус, повишено социално положение и в същото време доходи.

Има десни и леви Putinfersteer-и. Първите биха искали да се присъединят към грабежа на Путин, а вторите са обхванати от подло лицемерие. А има и такива, които изповядват „realpolitik“ – като Саква. Лойд Джордж7 учи – „Можеш да търгуваш с канибали“. Сегашните жалки епигони на „уелската лисица“ добавят – „Само не ги обиждайте“!

Но друго е по-важно. Интервюто е публикувано в „Медуза“,  издание, позиционирано като един от центровете на руската антипутинска политическа емиграция. С цялото ми уважение към професора. По подразбиране може да се възприеме като споделяне на неговите виждания.

„Флагманът на руските опозиционни медии направи километрично интервю с клоуна от Валдай“, заявява Роман Попков, обявен за издирване по делото за ликвидирането на друг клоун на Путин – кървавия „военен кореспондент“ Татарски. „Такива безсрамни изказвания бяха просто немислими през 2022 г., когато руските либерални журналисти най-накрая успяха да разберат какво е тотално Зло, а сега под прикритието на премерен интелектуален разговор е възможно приятелско интервю с Дугин ще се появи утре?“

Всичко това е вярно, но може би нещо подобно можеше да се предвиди още в края на 2022 г. Когато „Медуза“ публикува „Изявление относно отнемането на латвийския лиценз на телевизионния канал „Дождь“. Наивната идея, че собственото търпение (наричано „концентрация върху руските проблеми“) трябва да предизвиква не презрение, а съчувствие и „антивоенна позиция“ (с избягване на пряка и недвусмислена подкрепа за Украйна) е достойна за благодарност.

Тази линия върви от доста време. Дори и от „уискито в кметството”, които се отказаха от завоюваните протестни позиции по улиците. „Влиянието върху властите чрез диалог с властите“ породи подлото „недопускане на войната във вас“. В продължение на осем години войната в Донбас, която беше във фокуса на цялата руска политика, беше пренебрежително загърбена. Те напълно пренебрегнаха сирийската война, да не говорим за африканските колониални експедиции. Те страхливо се дистанцираха от Майдана, забравиха за нелегалите, които отдавна хвърляха коктейли Молотов по путиноидни обекти. С гнусното си ридание „ние не сме оранжева чума” през 2019 г. Любов Собол наистина влезе в историята...

Това е следствие от известно отпускане на примката по време на перестройката на Горбачов, когато свободата се възприемаше като историческа норма. От безпринципния компромис и интригите на Елцин през деветдесетте години – когато личното благополучие беше близо, а клането в Чечня – някъде далеч. От слабоумна увереност в неприкосновеността на правата и свободите, подхвърлени от господаря. От егоистичното желание да се впишеш в елита, поне в крилото на собствениците. И сега най-смелите надежди се възлагат на „разцеплението на елитите“. Не напразно името на Максим Кац блести сред подписалите тогавашната публикация на „Медуза“.

Но само неговото ли? Почти всички подписали се тогава, по един или друг начин, бяха обгорени от атаките на поддръжниците на силовата съпротива. Можем да ги  разберем – когато настъпи истинска победа те няма да са необходими. Няма да ги има „корпоративните съглашатели“ от „Эхо“, а и самото газпромовско „Эхо“ няма да го има.

Време е да разберем и научим – целият опит на „ръкостискащата опозиция“ с нейните „независими медии“ ще бъде занулен.

Никога няма да се върне хаосът, когато през деня се снимаш в „опозиционна“ телевизия, а вечерта чукаш чаши на корпоративно парти с онези, които преди няколко часа си разобличавал. Мръсната хибридност ще приключи завинаги. Номенклатурната псевдоопозиция ще изчезна и никога повече няма да възкръсне. Телевизионната кула в Останкино ще бъде сполетяна от съдбата на телевизионната кула в Харков – с тази разлика, че телевизионната кула в Останкино няма да бъде реставрирана. Войната не е игра на „дай ми куклите, на ти парцалите“!

Тези дни темата за предателството беше повдигната много навреме. Мария Певчих и нейните другари от Фонда за борба с корупцията изобличаха реформаторите и олигарсите от 90-те. Но ако се замислим... За онези „предатели“, които днес, в емиграция съвсем ясно се застават в подкрепа на украинската борба, призовават към въоръжена съпротива срещу путинизма, и дори я финансират? Или другите „предатели“, които по средата на войната предъвкваха дела с триста годишна давност и всячески избягваха боевете в Украйна? Носталгия за просперитета на Москва, далеч от битките, но позволяваща да се имитира достойнство, иначе казано – да излъжат и трогнат наивните си почитатели в социалните мрежи.

„Тъжно е, девственици“, казваше Остап Бендер. Но и вие скоро ще трябва да бъдете тъжни. А и Москва вече не е същата. И скоро ще стане неузнаваема.

Тук обаче всичко е естествено. Просто съвпадение е, че „Медуза“ е тази, която проведе сеанса на самоизобличаване. И след това, представяйки списък на „номенклатурната опозиция в подкрепа на Дождь“. А

А сега да дадем трибуна на британския политолог путинофил.

Ако има нещо ценно в левичарската „cancel culture“8, това е моментът. Отказ от всякакво сътрудничество, незабавен отпор при всяка публична изява, игнориране и бойкот, бойкот и игнориране. Оставете комплексите от предишни връзки и симпатии. Време е за война. Това означава без меланхолия, без съжаление.

Запомнете добре – единствената опозиция срещу Путин са хората, които се борят за Украйна, които действат нелегално на руска територия или които помагат на войниците и нелегалните. Всичко друго работи за врага. Всеки опит да се затворите в собственото си „спокойствие и сигурност“ е разписка за гражданско самоликвидиране. Само прякото и значимо участие на страната на въоръжените сили на Украйна и формированията на Международния легион на разузнаването на Украйна означава принадлежност към опозицията – била тя в Русия или в емиграция.

Разпространяването на речи, подобни на като интервюто на Саква означава преминаване на страната на врага.

Управляващият режим на Руската федерация предоставя достатъчно възможности да бъде пряко обслужван. Но тогава трябва да сте подготвени за това как ще действа истинската опозиция спрямо вас.

„Рискът от саботажи и терористични актове в Русия се е увеличил“, признава Генерална прокуратура на Руската федерация.

„Повече ярост в очите ви“, препоръчва Роспартизан9.

И – стига илюзии. Войната дойде при всички и за всички ни.

.Бележки на преводача:

1- независим новинарски уебсайт на руски и английски език, със седалище в Рига, Латвия. Основана е през 2014 г. от група бивши служители на тогавашния независим новинарски уебсайт Lenta.ru;

2-от фамилията на руския президент и нем. Verstehen, аз бих го превел като „разбирач, познавач на Путин;

3-базиран в Москва мозъчен тръст и дискусионен форум, създаден през 2004 г., носи името на езерото Валдай, което се намира близо до Велики Новгород, където се е провела първата среща на клуба;

4-руска информационна телевизионна компания, основният й канал, RT International, базиран в Москва, е първият руски информационен канал, излъчващ денонощно на английски език новинарски бюлетини, документални филми, ток шоута и дебати, както и спортни новини и културни програми за Русия;

5-иронично за петербургското Висшето училище по икономика (рус. Высшая школа экономики/ВИШКА) и нейният ректор Никита Анисимов;

6-имперски съвет във Византия известен още като Константинопол;

7-Дейвид Лойд, 1863-1945, британски политик, министър-председател на Обединеното кралство по време на Първата световна война, наричан е „уелската лисица;

8-култура на зачеркването, задраскването, изтриването, заличаването;

9-едно от руските доброволчески подразделения сражаващи се в Украйна срещу войските на Путин.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?