...И ТЕ ИЗЯДОХА ЧИЖИКА¹!

 

Сергей Ауслендер, 13.04.2024 г.

Имам чувството, че всичко ще приключи с пиратството на ирански хеликоптери

През уикенда станахме свидетели на „ужасното отмъщение“ на персите за нанесената им обида, свързана с преждевременната смърт на генерал Захеди.

В Ормузкия пролив командоси на Иранската национална гвардия десантираха с хеликоптери и плениха товарния кораб MSC ARIES, който е плавал под португалски флаг от Обединените арабски емирства за Индия. Корабът по някакъв начин е свързан с компанията Zodiac Group (или й принадлежи, или е фрахтован от нея), част от акциите на която чрез верига от офшорки са собственост на Еял Офер, известен израелски бизнесмен.

Хиляди пъти съм писал, че съвременният морски транспорт е изключително объркваща и сложна материя. И да се намери „израелска“ или „еврейска“ следа там е, от една страна, почти невъзможно, но от друга страна е по-лесно от фасул чорба. Може би дядото на капитана тайно е посещавал синагогата или може би някой от екипажа е бил приятел с момче на име Мотл в забавачницата и дори е присъствал на неговия Бар Мицва², в зависимост от това колко дълбоко се ровите.

Да видим какво ще кажат в Техеран, но има чувството, че всичко ще свърши с това.

На фона на заплахите на Иран за жестоко и ужасно отмъщение на „ционисткото образувание“ и реципрочното обещание за това „образование“ в духа на – „Добре, давайте да ви видим!“, пазарът в ислямската република се срина (оказа се, че има такъв, не знаех, но ще го запомня).

Що се отнася до финансовите въпроси, иранската валута достигна ново историческо дъно –  1 кг. ирански риал се разменят за 1 за щатски долар. Въпреки факта, че в „ционисткото образувание“ обменният курс на шекел-долар не е мръднал и на йота, независимо от 190-те дни война, огромните загуби и усилията на нашето брилянтно правителство.

А ние дори още не сме започнали...

Бележки:

1-игра на думи с руско умалително наименование на пойната птица Чиж (лат. Spinus spinus, бълг. Елшова скатия) и еврейската фамилия Чиж;

2-еврейски религиозен празник свързан с преминаване на лицата от мъжки пол от момчешка в зряла мъжка възраст, което според Тората става с навършването на 13 годишна възраст.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?