В КОНСЕРВАТОР ЛИ СЕ ПРЕВРЪЩА ФРАНЦИСК?

 



Марина Ромадова, редактор в руската секция на ВВС, 11.04.2024 г.

Тази седмица Ватикана разпространи документ, който хвърли бомба сред либералите – най-драматичното изявление на Католическата църква до момента относно смяната на пола, половото разнообразие и сурогатното майчинство.

Работата по документа отне пет години, той беше значително ревизиран през последните месеци и в понеделник най-накрая беше одобрен за публикуване от папа Франциск.

В доктрината от 20 страници, наречена Dignitas Infinita („Безкрайно достойнство“), Ватикана обяви операциите за смяна на пола за оскърбление на човешкото достойнство.

Доктрината съдържа отделен раздел, наречен „теория за пола“, която Ватикана нарича изключително опасна.

В документа се посочва, че мъжете и жените са създадени като биологично различни същества и опитите за „заличаване на сексуалната разлика“ между тях чрез операция трябва да бъдат отхвърлени.

„Всяка намеса за промяна на пола рискува да застраши уникалното достойнство на човешката личност, получено от момента на зачеването“, подчертава Ватикана, призовавайки хората да устоят на изкушението да се „правят на Бог“.

Документът също така осъжда сурогатното майчинство, тъй като според Ватикана то превръща жената в „обикновено средство, подчинено на произволната полза или желание на другите“.

Тази позиция на католическата църква не се превърна в нещо принципно ново, и както едно западно издание саркастично написа – „Либералите са шокирани – папата призна, че е католик“.

Шокът, разбира се, не е свързан с това, а с факта, че най-консервативната доктрина в този момент е издадена от понтифика, който от момента на възкачването си на престола беше смятан за реформатор и привърженик на левичарските възгледи.

Ще припомня някои от действията и изявленията на папа Франциск, които му спечелиха ликуването на либералите и гнева на консерваторите.

„Дори атеистите могат да отидат в рая“. В интервю с италиански журналист атеист папата нарече опитите за обръщане на хората към християнството „тържествена глупост“.

„Ако някой е гей, но търси Господ и има добра воля, кой съм аз, за ​​да го съдя?“ Франциск говори за хомосексуалността по много различен начин от своя предшественик Бенедикт XVI, който я нарече „морално зло“.

Папата опрости процедурата за развод за католиците, позволи да се благославят еднополовите двойки (но не в рамките на литургиите и това не означава легитимиране на такива отношения в очите на църквата) и говори за моралното задължение да се борят изменението на климата.

И накрая, ръководителят на Ватикана предостави пасторска подкрепа на католици, които са претърпели смяна на пола, и в края на миналата година им разреши да служат като кумове и свидетели на сватби.

През 2015 г. папата покани 48-годишния транссексуален мъж Диего Нерия Лехарага във Ватикана, наречен от свещеник в родната му Испания „дъщерята на дявола“, който бе тръгнал заедно годеника си да търсят утеха при Франциск.

А по време на пандемията от коронавирус папата покани маргинализирана група транссексуални жени от предградията на Рим във Ватикана. Някои от тях са изкарвали прехраната си с проституция. Заради локдауна те се оказаха без препитание, а Ватикана им помогна с лекарства и хигиенни продукти. Папата ги канеше на седмични аудиенции и вечери и една от транссексуалните жени –  Андреа Лопес от Колумбия, заяви в интервю, че тези аудиенции напълно са променили живота й:

„Преди това църквата беше затворена за нас. Не ни смятаха като нормални хора, смятаха ни за дяволи. Тогава папа Франциск пристигна и вратите на църквата се отвориха за нас.”

Всичко това доведе до разрив между Франциск и католическата десница, но му донесе подкрепа и популярност сред либералите. Ето защо за трансджендър католиците, които смятаха понтифика за свой покровител, новата доктрина на Ватикана беше истински шок.

Асошиейтед прес цитира един от тях – „Документ като този е много обиден за цялата ЛГБТ общност, но особено за транссексуалните. общността. Виждахме грижата и любовта, с които папа Франциск се отнася към транссексуалната общност в личните си разговори, но този документ не съдържа същото уважение, любов и подкрепа“.

Майкъл Сенет, католик и активист на ЛГБТ от Масачузетс, е възмутен, че документът никога не използва думата „транссексуален“ и смята, че „ако църквата не може да ни нарече по име или да разпознае истинската ни идентичност, тя не може да ни помогне пастирски“.

Сенет е обезпокоен от посланието, че мъжете и жените са биологично различни и хората не трябва да се намесват в това и да си „играят на Бог“. Според него „транссексуалните хора, които приемат хормони или се оперират, не си играят на Бог; ние уважаваме и прегръщаме нашата автентична същност“.

Католиците с либерално мислене са убедени, че доктрината на Ватикана е коз в ръцете на консерваторите и ЛГБТ-фобите, както в църквата, така и в политиката среда, и не разбират защо противоречи на предишните възгледи на папата.

Трябва да се отбележи, че отхвърлянето на доктрината беше причинено не само от нейния сензационен характер, но и от някои други скорошни изявления на Франциск –  например призивите му Украйна да започне преговори с Русия. Папата каза, че за да се избегнат жертви, човек трябва да има смелостта да вдигне „бялото знаме“. На което Киев отговори – „Нашето знаме е синьо и жълто“.

Но доктрината на Франциск за смяната на пола и призивите Украйна да седне на масата за преговори с Москва със сигурност ще се харесат на привържениците на Доналд Тръмп.

А може би Ватиканът също се готви за завръщането му в Белия дом?


Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?