ВОЙНАТА В УКРАЙНА

 

Наталия Зотова, кореспондент на руската секция на ВВС, 22.04.2024 г.

През последните дни на нашия сайт бяха публикувани два материала за перспективите на войната на Русия в Украйна и какво ни очаква това лято. Единият е военно-политически анализ, написан за украинската служба на BBC от Кирил Данилченко, а другият материал – интервю с ръководителя на украинското военно разузнаване Кирил Буданов.

Основните изводи и от двата текста са следните –  предстои още една трудна година, но катастрофата на Украйна все още е малко вероятна. Западната помощ продължава въпреки политическите трудности. След месеци на забавяне Конгресът на САЩ най-накрая одобри нов пакет от военна помощ на стойност  US$ 61.

„Няма причина да смятаме, че Украйна ще загуби стратегически, – каза Буданов пред BBC –  и според нас ни очаква доста трудна ситуация в близко бъдеще. Но не е катастрофално, това също трябва да се разбере. Армагедон няма да се случи, както мнозина сега започват да говорят. Но ще има проблеми от средата на май.”

В същото време не може да не се забележи, че руските власти се адаптират към войната и оборудват армията си. Авиацията на Русия беше по-силна от самото начало и все още е така.

В такива условия Украйна трябва да „бяга с всички сили, за да остане на място“, пише Данилченко.

Началникът на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов призна, че оборудването на руската пехота наистина се е подобрило, но по думите му все още се използва старо оборудване, заложено за дългосрочно съхранение. „Трябва да помним, че войната винаги е неистово изпитание. Във всяка държава по света войната винаги е ражда технологични, индустриални и други промени – припомни той. — Въпреки факта, че това са огромни разходи и разрушения, това винаги е развитие. Кой можеше да каже в началото на 2022 г., че десетки хиляди дронове ще работят на фронта? Беше невъзможно дори да си го представим. В същото време това вече не изненадва никого.“

Руските удари срещу тила, критичната инфраструктура на украинските градове, отново зачестиха и то точно когато Украйна има недостиг на системи за противовъздушна отбрана, отбелязва в статията си Данилченко.

Русия обаче няма да може да спечели по този начин, убеден е Буданов. „Въпросът за войната не се решава със удари, но както в древността, така и днес, докато човешки крак не стъпи на територията, нищо не се променя – каза той в интервюто за BBC – Дори да изпратите милион дронове там, дори да доставите там сто хиляди артилерийски снаряда, нищо няма да се случи, докато не стъпи човешки крак.“

Моята украинска колежка Оксана Тороп попита Буданов дали прекратяването на войната изобщо е възможно, ако сегашното руско ръководство остане на власт. В крайна сметка Русия под ръководството на Путин ще се опита да атакува отново.

„Това е абсолютно нормално. Русия иска да ни унищожи, а ние не искаме да бъдем унищожени, а това те наричат капризи, и не са съгласни, нали разбирате? — отговори на въпроса ръководителят на украинското военно разузнаване – Ето защо този конфликт постоянно ще се повтаря, ще затихва, ще се повтаря отново и т.н. Погледнете нашата история. Ние с Руската федерация, Руската империя, Московското царство и други подобни цял живот или се помиряваме, или воюваме. Ние няма да можем да променим хода на историята в бъдеще.“



Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?