„АРЦАВ-19“

 

Виталий Гинзбург, 23.04.2024 г.

Ситуацията в Близкия изток остава във фокуса на вниманието на анализаторите. Направен е щателен анализ, на броя на изстрелвания и прихващания.

Важно е да не се отклоняваме от основното. А то се крие в един епизод, в една историческа аналогия.

През лятото на 1982 г., след като сирийците, с помощта на СССР, принудиха Израел да действа, ЦХАЛ унищожи цялата сирийска противовъздушна отбрана в долината Бекаа1 в рамките на няколко дни. Тя включваше от аналогови съветски радиотехнически и зенитно ракетни системи2 и модерни самолети по тогавашните стандарти3. Операцията е наречена „Арцав 19“4.

И тогава, и сега Израел доказа, че почти всичко, което руснаците/съветите правят със собствените си ръце и мозъци, не е добро. Или по-скоро е подходящо за всичко, но не и за това, за което е предназначено.

Преди 42 години, това беше шок за Х. Асад, който възмутен звънеше на Л.И. Брежнев и в известен смисъл допринесе за последвалия разпад на СССР. Кремълските старци се подготвяха за състезанията с погребални лафети и бяха безсилни да направят нещо. А САЩ и НАТО си направиха верни и навременни изводи за последващите им действия.

Днес ситуацията е едновременно много по-сложна и в същото време много по-проста.

По онова време СССР не заплашваше света, но разполагаше със значително повече ресурси от Русия на Путин.

Днес светът, наблюдавайки как реалните технологични възможности на Русия се различават от словесните й възможности, губи времето и възпира и Украйна, и Израел да унищожат ЗЛОТО.

Всяко забавяне на вземането на решения само влошава ситуацията.

Ядрените съоръжения на Иран все пак ще трябва да бъдат унищожени. Те ще бъдат защитени от същите руски аналогови системи. Единственият риск е, че колкото по-късно се направи това, толкова повече той ще нараства, преди всичко за иранския народ, който в абсолютно си мнозинство се нуждае от помощ и копнее за освобождение.

Без поражение в Украйна Русия ще представлява нарастваща системна заплаха не толкова с военната си „мощ“, колкото с нарастващата си деградация и варварски народ.

Бележки на преводача:

1-долина в Източен Ливан, важен селскостопански район на 30 км западно от столицата Бейрут;

2-на площ около 750 км2 са разположени деветнадесет зенитно-ракетни дивизиона, от тях петнадесет дивизиона ЗРК „Квадрат“, два дивизиона ЗРК С-75М и два дивизиона ЗРК С-125М плюс 17 батареи зенитна артилерия (51 ЗСУ „Шилка“) и 47 отделения ПЗРК „Стрела-2“;

3- МиГ-21 и МиГ-23;

4-къртичен щурец, на иврит – „арцав“, числото 19 е от броя на разкритите зрдн на противника.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?