ВСЕЛЕНА НАРЕЧЕНА СИБИР


 


Тамара Ейделман, 28.04.2024 г.

Ще започна с нещо обикновено – Сибир е много голям. Няколко пъти летях със самолет от Москва до Владивосток и имах усещането, че от илюминатора виждам безкрая.

В Сибир има безкрайно разнообразие от природни зони, езици, големи и малки градове, села, номадски селища.

Той е безкраен източник на странни митове, които крият сибирската реалност от нас.

Гладуващите и замръзнали затворници бяха превърнати в герои на комсомолските строежи, а героичните чукчи, които най-дълго устояха на атаката на империята, бяха превърнати в герои на глупави шеги. Казаците-разбойници (което не отрича факта, че са били смели) станаха пионери, които героично служат на отечеството си. Много интересна археологическа находка на платото Укок е наречена принцеса и прародителка на жителите на Алтай. Могилите Пазирик се оказаха мястото, където се появяват духовете.

Всичко, което е било в Сибир преди хората от Русия да пристигнат, се оказа покрито с мъгла.

Но тук имало стотици хиляди години интересна история. Тук първобитните хора са живели много сложен и разнообразен живот. Множество племена са се придвижвали през Сибир към това, което хиляди години по-късно ще бъде наречено Америка.

Тук са се сменяли народи и цивилизации, идвали са завоеватели, някои от които са докосвали само краищата на тези места, други са се смесвали с местното население, създавайки невероятни комбинации.

Защо якутите са се преместили толкова далеч на север? Кои са били хората от Андроновската култура (общото наименование на група археологически култури от бронзовата епоха, обхващащи части от Южен Сибир и Централна Азия в периода XXI-XI век преди Христа - Н.К.), които са заемали хиляди и хиляди километри? Как неща от Централна Азия са се озовали в долината Пазирик? Защо новгородците вярват, че жителите на Угра умират за няколко месеца и след това оживяват, докато други живеят в морето?

Историята на Сибир е като „1001 нощ“ – тук една невероятна история се превръща в друга, те се преплитат, променят се, продължават напред.

Колко обедняваме самите ние, започвайки разговор за Сибир с „пионерите“, сякаш никой преди тях не е плавал по тези реки, не е ловувал в тези гори, не е създавал държави, не е скитал и не е воювал.

Тук са съществували необятни светове, чиито следи личат и днес – и то не само в музеите. Без да познаваме тези светове, не можем да разберем истински живота на Сибир през последните векове и днес.

Те са тук. Близки са. Трябва да ги видим.




Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?