КОГА ПРИСТИГНА В „КРОКУС“ СПЕЦИАЛНИЯТ ОТРЯД ЗА БЪРЗО РЕАГИРАНЕ (СОБР) НА РОСГВАРДИЯТА?

 

 

От публикация на Иля Абишев, ВВС, 27.03.2024 г.

Телеграм-каналът Mash, който често публикува оперативна информация от полицията и разузнаването, първи съобщи за влизане на войници от СОБР в „Крокус“ в 21:32 часа.

Очевидно това се е случило по-рано – необходимо е време, за да се обработи новината и да се публикува. Ясно е, че влизането в „Крокус“ не е станало веднага след пристигането, тъй като бойците е трябвало да се ориентират в ситуацията, да огледат околността, да блокират сградата и възможните пътища за бягство.

Кореспондент на ТАСС съобщи от мястото на инцидента, че членовете на специалните сили на руската гвардия са пристигнали в 21:06 часа. Тази информация може да е неточна – на някои клипове първите очертания на автомобили със специални сигнали се появяват в 20:30 часа. Но в тъмното е невъзможно да се разбере ведомствената принадлежност на тези машини.

Едно е ясно – по това време в сградата не е имало терористи и съобщенията за щурмуването й не са верни. Нямало е кого да щурмуват, операцията на СОБР е била по-скоро за спасяване. Половин час след като отрядът е влязъл в сградата, покривът започнал да се руши.

В понеделник ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин докладва на Владимир Путин за разследването на нападението срещу „Крокус“ и каза, че нападателите са пристигнали в сградата в 19:58 и са си тръгнали в 20:11. Медиите изчислиха, че екстремистите са били в сградата по-дълго - приблизително 18 минути.

Според съобщения в медиите първите повиквания на линейки и службите за извънредна помощ са започнали в 20:01 часа. А първите съобщения за стрелбата в „Крокус“ се появиха в каналите на Telegram около 20:05.

Базата на Главното управление на руските гвардейски войски в Москва се намира в съседния квартал Строгино, на три километра от „Крокус Сити Хол“. Разбира се, в петък вечер в Москва има много задръствания, особено на Московският околовръстен път.  Но за да се стигне от Строгино до „Крокус“, не е нужно да използвате околовръстния път на Москва,  има пряк път през моста, който води към с. Мякинино.

При марш-на скок с пълно снаряжение, бойно подразделение е в състояние да измине разстояние от 3 км, за 15 минути.

През 2002 г., когато чеченските бойци превзеха Театралния център на Дубровка, служители на OMON и СОБР пристигнаха на място за около 55 минути.

Но тогава ситуацията беше различна и забавянето от страна на специалните служби в началния етап не повлия на по-нататъшното й развитие. Там атентаторите бяха взели за зрители и участници в представлението за заложници, имаха политически искания и с тях се правеха опити за преговори.

Този път събитията се развиха по съвсем различен сценарий, за който силите за сигурност вероятно не са били подготвени.

Възможно е войници от СОБР да са отишли ​​в „Крокус“ както при обичаен сигнал. Според уебсайта на ведомството само за изминалата седмица, служителите на столичния щаб на Руската гвардия са реагирали на повече от 4 хиляди сигнала „Тревога“.







Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?