БЯГАНЕ В КРЪГ


 

Ел Мюрид,  29.02.2024 г.

Цялостното впечатление от обръщението напълно оправда очакванията. Стандартът беше спазен точ в точ (жарг. абсолютно точно – Н.К.). „Наоколо е пълно с врагове“, „ние ще изпепелим всички“, „ще отделим средства“, „ще помогнем на всички“, „ще изградим“, „ще разпределим“, гарнирани със задължителните „ще“, „трябва“, „необходимо е“.

Безкрайно връщане към настоящето, бягане в кръг. Сериозен и хроничен проблем за всеки, който твърде дълго се е заседял на кормилото на властта. Той просто не е в състояние да генерира смисъл и перспектива, единствената му грижа е да продължи сегашното състояние, като гаранция, че продължи да бъде начело.

Намекът, че „ще продължим да подобряваме нашата демокрация“ не оставя съмнение, че единствената наистина важна задача е да се запази властта на всяка цена. Всичко останало всъщност е прикритие за тази много проста и не много сложна задача.

Проблемно е смисленото четене/слушане на обръщението, тъй като в него традиционно липсва конструкцията „направено е – трябва да се направи“. Има само „трябва да се направи“, и много малко – „направено е“. Ако не съществуваше „беше“, всички планове увисват във въздуха, тъй като никога не е ясно от каква изходна точка се тръгва по този път. В същото време трябва да разберете, че властта съществува в собствената метавселена, която е много различна от реалния живот. Следователно отправната точка на властта, най-вероятно е коренно различна от истинското състояние на нещата.

Липсата на конструкцията „направено е – трябва да се направи“ води до невъзможност да се зададе въпросът „защо?“ А това, между другото, е въпрос на стратегия, без отговор на който няма никакъв смисъл да се разглеждат всички останали въпроси – „какво“, „кога“, „с какво“. Ако нямате отговор на въпроса „защо“, не можете да формулирате проект, тъй като не е ясно с каква цел ще го обвържете.

Ще повторя – това е характерна черта на власт, която гради бъдеще досущ като настоящето. За себе си тя вече е решила ключовия въпрос „защо“. Нейна единствена задача е да остане на власт и отговор на въпроса „защо“.

Имайки предвид броя на обещанията за раздаване на пари и хазната, която е празна, беше решено да се мине по най-простия път. Следователно рублата може бързо да се превърне в цветна нарязана хартия. Ако, разбира се, Китай изпрати хартията. И бои.

* * *

Лъжите биват – обикновена, голяма, много голяма статистика и президентско послание до Федералното събрание.

Не ме домързя и изчислих общата стойност на всички обещания на Путин от тази година, която е равна 13 годишни бюджета на Русия.

Сиреч държавата няма да харчи 13 години абсолютно нищо друго, освен за финансово осигуряване на раздадените на 29.02 т.г. обещания.

Любопитно ми е, дали авторите на обръщението са си направили труда да оценят стойността на подаръците си за народа?

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?