ПОБЕЖДАВА ЛИ ПУТИН?

 

Михаил Ходорковски,   25.11.2023 г.

Слушах речта на Евгений Чичваркин1 „Путин побеждава“ и смятам, че е важно да изразя малко по-различна гледна точка.

Но първо, с какво съм съгласен:

Предвид настоящите обеми на доставките на оръжия и ограниченията на обсега им, Украйна не може да достигне границите от 1991 г. с военни средства. За причините за ограниченията друг път, но това не е поради липса на оръжие, а поради погрешната презумпция на Запада и на първо място на САЩ, че отстъпвайки на Путин, може да спечелите срещу Китай и да живее щастливо както досега.

При такова продължаване на конфронтацията в даден момент фронтът може да се разпадне поради липса на мобилизационни ресурси на Украйна. Съмнително е това да се случи, но е възможно.

Това означава ли, че Путин ще победи?

И да, и не.

Да, защото ще удължи престоя си във властта.

Не, защото е станал по-малко удобен в сравнение с това, което беше преди 2014 г.

Това означава ли, че имперската част от руското общество ще спечели?

Не. Защото страната:

-има дълги външни граници с враждебни държави, което означава радикално увеличаване на военните разходи;

-загуби баланса във външно-икономическата дейност между Изтока и Запада, което намали полето й за маневриране, а оттам и доходите;

-загуби перспективата за място във втората технологична вълна, което означава, че загуби както в образованието, така и кадри от най-високо световно ниво. Русия, при вече почти неизбежното разделение на света на зони на влияние, ще влезе плътно в китайската зона.

Следователно „победата на Путин при Чудското езерото“2 означава второ „татаро-монголско иго“ за Русия. Това е нещо, за което едва ли можем да се поздравим.

Сега за санкциите. Има санкции:

-русофобски, които не носят никаква практическа полза, а са израз на желанието на определени политически групи да накажат всички руски граждани;

-които са явно грешни или са загубили своята полза – тоест целите са разумни, но конкретното изпълнение е неправилно;

-които сами по себе си няма да спрат Путин, но ще го направят по-слаб,  защото няма магически куршуми, но това не означава, че немагическите са безполезни.

Путин загуби, когато започна войната през 2014 г. – грешка, която му костваше комфорта на съществуване. Сега той жертва стотици хиляди животи, за да си ги върне.

Имперска Русия стана жертва на собствените амбиции. Тя можеше да бъде основен световен играч дълго време, но сега се движи към това да стане васал на Китай, губейки население, технологично ниво и зони на руската култура.

Западът, поради причини, които си заслужава да бъдат обсъдени отделно, като отказва да помогне на Украйна да победи, сам си създаде проблеми, които ще му излязат скъпо.

Бих казал, че в средносрочен план спечели Китай, но това му коства забавяне на технологичния растеж.

Кой обаче знае, от какво наистина имат нужда китайците...

Бележки на преводача:

1-Евгений Александрович, род. 1974 г., руски предприемач. Съосновател и бивш съсобственик (1997-2008) на мрежата за клетъчни телефони Euroset. От края на 2008 г. живее във Великобритания, където се занимава с винен и ресторантьорски бизнес.

2-Битката на Чудското езеро  между Новгородската република и Ливонския клон на тевтонските рицари през 1242 г., когато войската на Александър Невски побеждава, се счита за много важна в момент, когато Киевска Русия понася големи жертви поради вътрешни междуособици и монголското нашествие от изток.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?