„НИКОЙ НЕ МОЖЕШЕ ДА НИ ПОМОГНЕ.“ ИСТОРИИ НА ЖИТЕЛИТЕ НА ИЗРАЕЛСКИЯ АШКЕЛОН

 

Йоланда Нел, кореспондент на BBC, Ашкелон (Израел), 10.10.2023 г.

Неделята в Израел е първият ден от работната седмица, а на 8 октомври, след поредица от есенни еврейски празници, училищата също трябваше да отворят в страната.

По празните улици на Ашкелон обаче животът сякаш е спрял.


Само преди ден въоръжени бойци от ХАМАС са управлявали града. Но и сега съвсем наблизо продължават да се развиват шокиращи събития.

На кадри, публикувани в социалните мрежи, можете да видите преследването на терористи, откраднали кола от израелските военни, завършила с драматична крайпътна престрелка, по време на която опитващите се да избягат терористи са убити.

Открихме малка група хора в местната болница „Барзилай“ (областна многопрофилна болница с 600 легла в Ашкелон, Израел, открита през 1961 г., болницата обслужва население от 500 000 души, включително голям брой етиопски и руски имигранти, и има повече от 100 000 приема годишно – Н.К.). Изтощени лекари стояха на входа на спешното отделение. След изненадващо нападение от бойци от групировката ХАМАС, управляваща ивицата Газа, над 400 ранени са потърсили помощ.

„Беше много трудно и събитията се развиха бързо. –  казва професор Хези Леви, който ръководи болницата –  Пострадалите бяха толкова много и пристигаха непрекъснато, буквално един след друг. От години работя тук, но това никога не се е случвало.“

Един от ранените, млад мъж с цигара в ръка, изглежда напълно зашеметен. Според него самият той е лекар от Тел Авив, но се е озовал тук като пациент – както и много други участници в нощния танцов фестивал край Газа, който е атакуван от екстремистите в събота сутринта.В резултат на нападението 30-годишния мъж (помоли името му да не се споменава) е ранен в ръката и губи пръста си. Има и множество леки наранявания на главата.

„Ракетните атаки започнаха сутринта. Всички се изплашиха и хукнаха към шосето, за да се приберат. –  спомня си той – Но веднага щом стигнахме до пътя, започна стрелбата. Хората падаха мъртви пред очите ми. А на шосето колите се блъскаха една в друга. Обадих се на полицията. Никой не можеше да ни помогне. Час и половина седяхме в средата на бойното поле, без чужда помощ. Накрая някой ме взе като пътник. Но аз съм лекар, затова се опитах да взема още двама ранени със себе си. Стигнах до кръстовището и видях хора във военни униформи, но се оказа, че не са от армията. Откриха огън по мен“.

Много израелци, с които се срещнахме, признават, че са шокирани, че силите за сигурност на страната не са успели да предотвратят такава сложна и мащабна операция на ХАМАС. Мнозина казват, че не могат да получат помощ от властите.

Все още плачеща, обезумялата майка, Рейчъл Езра, ми казва, че тя лично е обиколила всички градски болници в търсене на сина си Оз.

 

Тя не знаеше дали е още жив и ако е жив, къде е и какво се е случило с него и предполагаше, че може да е попаднал в ръцете на въоръжени бойци и заедно с десетки други заложници да се е озовал в ивицата Газа.

В болницата Рейчъл Езра среща член на Кнесета, дошъл да посети пострадалите, и се втурва към него за помощ.

„Просто искам да ми помогнете да намеря моето момче и приятелката му Наоми! Той е на 24 години, а тя е на 23. – ридае тя – Не знам какво друго да Ви кажа!“

Езра е убедена, че действията на екстремистите заслужават възможно най-твърдия военен отговор в ивицата Газа и разчита на армията. Много хора в страната са на същото мнение.

Израелски доброволец, който не пожела да съобщи името си, дошъл тук от дома си в северната част на страната, на три часа път, за да помогне на лекарите. Според него той се е грижил за ранени войници, които открито са казвали, че жертвите на ХАМАС трябва да бъдат отмъстени.

„Говорих с много военни и мога да кажа, че много от тях са много разочаровани. Те не искат политически коректни изявления от властта, а конкретни крути мерки.“ –  казва той. И добавя, че според него реакцията на израелските власти се възпира до голяма степен от чуждестранни дипломати.

В същото време израелското командване уверява, че в ивицата Газа е в разгара си „решителна военна кампания“.

„Предстоящите дни ще бъдат дълги и трудни – заяви контраадмирал Даниел Хагари от името на военните –  Платихме скъпо, но сигурността на народа на Израел ще бъде възстановена.“

Нещо над нас непрекъснато бумти – израелската система за противовъздушна отбрана „Железен купол“ сваля все повече и повече ракети, изстреляни от екстремисти.

В миналото тя неведнъж е спасявала жителите на града от ракети, изстреляни срещу тях от Хамас. За съжаление днес в Ашкелон едва ли някой може да се чувства напълно сигурен.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?