ЗАЩО ПУТИН СЕ СРЕЩНА С БИВШИЯ КОМАНДИР НА ВАГНЕРОВЦИ

 

Наталия Зотова, руска секция на BBC, 29.09.2023 г

Тази сутрин президентът Путин се срещна с бившия командир на Вагнер Андрей Трошев1, който е на служба в Министерството на отбраната, и заместник-министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров2. Те обсъдиха формирането на доброволчески отряди и мнозина смятаха, че ще се опитат да пресъздадат нещо подобно на ЧВК, основана от Евгений Пригожин, но под егидата на Министерството на отбраната.

Моят колега, военният наблюдател Павел Аксьонов, отбелязва, че силата на „Вагнер“ е била в това, че не се е подчинявала на армията. Частната военна компания като форма на организация не е регламентирана от руското законодателство и отчасти това е предимството й като бойна единица – освободена е от опеката на армейската бюрокрация и в същото време не носи отговорност за действията си.

Наемниците получават по-високи заплати от военнослужещите. Пригожин пръв започна да набира затворници, което първоначално беше напълно незаконна практика. След шестмесечна служба оцелелите довчерашни затворници биваха реабилитирани и се завръщаха вкъщи, докато доброволците, подписали договор с Министерството на отбраната бяха задължени да се бият до победа.

Помните ли Евгений Нужин, който според правилата, установени от Пригожин, беше убит с ковашки чук, защото се предаде на украинците? Нямаше наказани за тази скотобойна….

Според Павел Аксьонов,  наличието на подобни частни армии нарушава основния армейски принцип – единоначалието, и в същото време те не зависят от грешки на командването, поради което са по-ефективни. ЧВК „Вагнер“ на практика е извън закона и държавната система, тъй като тази система демонстрира своята неефективност.

Следователно няма смисъл да се създава същата структура, но на пряко подчинение на Министерството на отбраната. А да й позволим отново да се превърне в частна и независима е твърде голям риск: Кремъл очевидно не иска да се повтори бунта на Пригожин.

Бележки на преводача:

1-61 годишен, в Афганистан е командир на батарея самоходни гаубици и е награден с два ордена „Червената звезда“, за участието му във войната в Чечня и Дагестан е награден с два ордена „За храброст“, по-късно служи в МВР – командва отряд за борба с безредиците, пенсионира се през 2012 г. с чин полковник, участва във войната в Сирия като началник щаб на ЧВК „Вагнер“ (позивна „Седой“), за което е удостоен със званието „Герой на Русия“ и в т.нар. Специална военна операция на Руската федерация срещу Украйна;

2-Юнус-Бек Баматгиреевич, род.1963 г., руски държавен и военен деец, генерал-полковник, бивш президент на Република Ингушетия, заместник-министър на отбраната на Руската федерация от 2019 г., носител на званието „Герой на Руската федерация“, член на Висшия съвет на партия „Единна Русия“, от 2022 г., за подкрепа на инвазията на Русия в Украйна, е под санкциите на Европейския съюз, САЩ, Великобритания и страни.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?