СТАРА ИСТОРИЯ

Горе – брифинг в щаба на 2-d АЕSQ (вдясно от мен е генерал Върнън Чонг, главен лекар на Европейското командване на САЩ, вляво – капитан Румен Хичев, който много отдавна напусна БА и България, в момента е в САЩ, представя се като медицински съветник на американския президент по време на Covid-19), долу – санитарния вариант на  UH-60 „Блек Хоук”


 

Министърът на транспорта Гвоздейков рекъл на брифинг в Министерския съвет на 3 август 2023 г. – „HEMS ще бъде изградена по европейските правила, а не със заобикаляне на закона като при служебното правителство…“

Стар човек съм, бивш военен лекар и настоящ стипендиант на НОИ и хабер си нямам от европейските правила за въздушна евакуация, камо ли за това какви дела е сторил кабинета, назначен от Радев. Но освен че обичам да чета стари вестници и стари публикации в интернет-сайтове, обичам да си спомням и стари истории. Реших да споделя една от тях, още повече че месец август си отива, и, че не ми е дадено да знам докога ще съществува „сглобката“, дето крепи кабинета.

Преди 30 години (17.08.1993 г.) в рамките на посещение на делегация на Медицинско управление на Генералния щаб на Българската армия (не го търсете, то отдавна не съществува, както отдавна е обезличен и Генералния щаб) в Европейското командване на САЩ гостувахме на 2-а вертолетна ескадрила за авиомедицинска евакуация (2-d АЕSQ). На организирания брифинг се запознахме с евакуационните възможности на санитарния вертолет UH-60 „Блек Хоук” – 4-ма ранени на носилки, разположени на специална установка и до 5 души седящи. Впечатли ме подготовката на сержанта-парамедик, който го съпровожда – можеше да канюлира периферен венозен съд с цел вливания при кръвозагуба и да интубира пострадалия. Показаха ни средства за обездвижване при счупване на гръбначния стълб и за борба с други животозастрашаващи състояние. Навремето  си помислих, че те лесно могат да се внедрят и в БА, поради това, че производството им не е сложно. Не съм чул това да е станало, но е възможно и да съм зле информиран.

Пред делегацията беше демонстрирана евакуация със споменатия вертолет на „ранен от минно поле чрез увисване“. Машината „увисна” на около 15-20 м. над мястото на „инцидента”. Лебедката спусна сержанта-парамедик и евакуационния кош. На „раненият” беше оказана незабавна помощ, натоварен в коша и лебедката започна да ги изтегля на борда. Вертолетът, без да изчаква да завърши изтеглянето, бавно започна да се отдалечава от мястото на „инцидента в минното поле“.

Преди години медицински сестри от ВМА бяха сертифицирани да придружават вертолетите „Кугър” от авиобазата в Крумово при медицинска евакуация. Сестрите бяха млади и елегантни хубавици. Сигурно имаха и добра медицинска подготовка. 

Питам се обаче дали биха се справили с онова, което видях? 

Защото за изпълнението на подобна задача се изисква и физическа сила. 

Дано екипите, които днес се обучават, да отговарят на подобно изискване.

Толкова за старите спомени,  парамедиците и евакуацията „чрез увисване“ (сигурно и при HEMS-a ще се налага в труднодостъпни планински райони?) …..

Нищо лично, г-н Гвоздейков!

Нищо лично, колети от ВМА!

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?