КАКВО И ЗАЩО

 

Анатолий Бурчаков, руска секция на ВВС, 27.07.2023

Тези дни в Санкт Петербург се провежда форумът Русия-Африка, на който звезда е Владимир Путин. Ако опишем накратко същността на събитието, това е опит да се заменят загубените връзки на Русия с развитите страни – икономически, политически и т.н., чрез активно взаимодействие с развиващите се държави.

Създаването на подобен външен вид на форума е просто нещо, техниката е известна от съветски времена, тъй скъпи и по-разбираеми за Путин от сегашното време, което отдавна се забелязва в публичните му изказвания. Разликата е малка – съветската външна политика при избора на чуждестранни контрагенти беше ограничена от идеологически граници, тоест трябваше да се работи (да се чете – „да се дават пари“) със социалистите в широкия смисъл на думата. В същите тези Африка или Южна Америка. А сега може да се работи с всички.

Краят на този модел на отношения с развиващите се държави дойде с края на Съветския съюз. В Русия се наложи представата за 90-те години на миналия век като „калпави“, а в Куба например ги помнят главно заради глада – още по-въпиещ, отколкото преди и след тях. Кубинците, и след разпадането на СССР продължиха да строят социализма, но без пари от Москва строителството нещо зацикли.

Съветско-африканската дружба изглеждаше по същия начин – поддръжка на въоръжени левичари от всякакъв вид, и обучение на африканска младеж в университета „Патрис Лумумба“ в Москва. Помните ли това? Университетът все още носи неговото име.

Съгласен съм, че подобна гледна точка леко намирисва на цинизъм, но не са ли цинични опитите на Москва да постигне политическо влияние на африканския континент под антиколониална реторика – не забравяйте, че в миналото Западът ви е ограбвал, душил и потискал, а ние изобщо не сме такива!

Някои различия наистина са видими. Някога Африка се превърна за бившите западни колониални сили в един от ключовите източници на икономически растеж, последван от придобиване на доминиращи позиции в света. СССР дори не се доближи до нещо подобно, само претърпя загуби.

Но и Русия има своите откровено колониални проекти. Най-известният от тях е присъствието на ЧВК „Вагнер“ в Централноафриканската република, Судан и Мали. Там руски компании, свързани с основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин, печелят от добива на природни ресурси, докато самите наемници тероризират местното население.

Има ли причина да смятаме, че Русия на Путин наистина ще има време да получи някакви дивиденти от сегашната кампания? На въпроса отговори Владимир Путин през март 2023 г. – „Русия е отписала дълг на африканските държави в размер на над US$20 милиарда“.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?