ЗА СРЕЩАТА В ПЕТЕРБУРГ


 Александър Немец

(със съкращения)

Путин страда от онова психическо разстройство, което е често срещано и при което човек изрича някаква глупост или явна лъжа, а след това внимателно наблюдава слушателите си. Ако не му възразят или не го коригират, той го повтаря отново, но с по-голяма увереност. Ако и тогава не му възразят, той започва да го казва като нещо, което се разбира от само себе си. И след време започва сам да си вярва, че това е истина.

Социалният кръг на Путин е изключително тесен. Общува с не повече от 10-20 човека. Всички те са или негови подчинени или заинтересовани от ползите, които им носи. Те са станали много богати, благодарение на него и се надпреварват за благоразположението му.

Отдавна не са му възразявали, дори когато говори откровени глупости. Ето защо описаната по-горе лъжа става истина, както е истина закономерната смяна на деня и нощта. Винаги, редовно и без прекъсвания.

Западните (и не само западните) лидери или изобщо не му се обаждат, или се обаждат много рядко. Той отдавна не е виждал хора, които не са му подчинени, не се страхуват и  гешефтите им не зависят от него.

Веднъж подхвърлил идеята, че не Русия, а Западът е започнал войната, той не среща никакви възражения в своето обкръжение, а сега продава тази „идея“ на африканските лидери, а заедно с тях и на цялото  човечество като нещо очевидно и неоспоримо.

Помислете сами – „Западът започна войната в Украйна. Точно това се случи и е невъзможно да се отрече.” Разбирате ли? Да предположим, че сте негов гост, африкански лидер. Вие сте учтив човек, не искате да се карате с него, току-що сте получили няколко милиарда долара опрощаване на дългове и т. н.

Но в същото време не гледате програмите на Соловьов, Дмитрий Кисельов и Скабеева, вие не знаете и не разбирате как работи руското информационно пространство, дори само защото не говорите руски.

Вашето разбиране за ситуацията в Украйна идва от гледане на новини на CNN, четене на NYT и вашите местни медии, които познавате много добре. Имате много ясна и точна представа кой започна войната и какво се случи на 24 февруари миналата година.

Но Путин не знае тези неща. Неговата представа за света е различна. И ви информира с обезоръжаваща простота, че Западът е започнал войната в Украйна и това е толкова очевидно, че е безсмислено да спорите с него. Защото това е неговата истина и той вярва в нея. Защото е минало повече от година, откакто е казал това, и твърдението вече доминира в мозъка му. Отдавна е забравил, че именно той е излъгал преди толкова много месеци и отдавна вярва, че това е така – „Западът пръв нападна Русия“.

Вие сте в напълно идиотска позиция – знаете със сигурност, че това са глупости, ужасно ви е неудобно, защото човекът, който седи пред вас, очевидно страда от някакво психическо заболяване и то толкова сериозно, че представата му за света е драматично различна от реалността. Вие се страхувате от него – все пак разполага с най-големия ядрен арсенал в света. В същото време го съжалявате, защото разбирате безсмислието на усилията му да ви убеди в това, което смята за напълно очевидно.

В същото време разбирате, че точно тук и сега не можете да му възразите. Знаете, че ще си тръгнете, а той ще остане тук – самотен, смешен, заобиколен от група мъже на средна възраст, тесногръди, които остаряват с него от дълги години, които откровено го водят за носа и не му казват истината...

Страшно, страшно нещастие сполетя всички ни. Путин трябва да си ходи. Всяка секунда от неговото пребиваване във властта е страшна обида за човешката цивилизация и чудовищна заплаха за нея.

Надявам се, че основният резултат от среща на върха Русия-Африка беше разбирането от страна на африканските лидери на тази проста истина.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?