РУСКИТЕ СИЛИ БОМБАРДИРАХА ПИЦАРИЯ В КРАМАТОРСК


 

Наталия Зотова, кореспондент на руската секция на ВВС, 28.06.2023 г.

Докато всички гледаха с изумление неуспешния бунт на Пригожин и последиците от него, Русия не спря да бомбардира Украйна. Вечерта на 27 юни руските сили нанесоха ракетен удар по центъра на Краматорск в Донецка област. Ракетата е ударила популярния ресторант Ria Pizza в града, където е имало много посетители, и е предизвикала пожар.

Най-малко десет души са загинали и този брой расте – продължават да вадят тела изпод развалините. Сред убитите са три деца –  момиче на 17 години и две сестри близначки на 14 години. Повече от 60 души са ранени.

Краматорск стана важен център в Украйна през 2014 г., когато започна войната в Донбас. Тогава жителите на окупираните от Русия територии, в които се формира т. нар. Донецка народна република, се преместиха в града. Днес той е административен център на Донецка област, тъй като останалата част от областта (заедно с гр. Донецк) продължава да е окупирана.

По време на руската агресия, Краматорск се превърна във фронтови град, линията на съприкосновение е само на 40 километра на изток. Той е обстрелван многократно. През пролетта на 2022 г. руска ракета избухна на площада пред гарата, където се бяха струпали много хора, опитващи се да напуснат зоната на бойни действия. Бяха убити 63 души, а над 100 – ранени, някои от които останаха инвалиди, без ръце или крака за цял живот.

Ударената снощи пицария е много популярно и посещавано място в града. Помнят я журналистите, отразявали войната в Донбас през 2014 г. По време на снощния руски удар там е имало среща на трима колумбийци (журналисти и писатели) с украински писател.

Русия, както обикновено, твърди, че не бомбардира граждански обекти. Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи, че е задържала „агент на руските спецслужби, който е насочвал руската ракетна атака срещу кафенето в центъра на Краматорск на 27 юни“. Според ръководителя на ССУ Василий Малюк, задържания „е имал задача да разбере дали то работи и да докладва броя на посетителите“, тоест нападението срещу пицарията може и да не е случайно .

През последните месеци рядко чуваме за подобни опустошителни атаки, но това не означава, че те изобщо не съществуват – руските обстрели на украински градове се извършват всяка вечер. Повечето от ракетите и безпилотните самолети са сваляни от системите за ПВО, които Киев получава от западните държави. Но ударът по Краматорск показа, че те не са достатъчни, за да покрият територията на цялата страна.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?