Си се обади на Зеленски

 

Алфред Кох,38.04.2023 г.

(със съкращения)

Вчера Си Дзинпин все пак се обади на Зеленски и разговаря с него около час. Това беше първият им контакт от началото на войната. След него Зеленски назначи украински посланик в Китай, а Си Дзинпин обеща да изпрати свой специален представител в Киев, за да търси мирно решение на „руско-украинския конфликт“ (както тази война се нарича в Китай).

Човек може само да се чуди какво е накарало Си Дзинпин да се обади на Зеленски. Все пак измина повече от месец от края на посещението му в Москва. И продължителната пауза вече не обещаваше нищо добро, а след това изведнъж – го взе и се обади.

Или Пекин реши по този начин да изглади скандала, който започна да се разгаря на Запад след „странната“ реч по телевизията на китайския посланик във Франция, или това беше опит да не се слагат всички яйца в една кошница - ами ако украинската офанзива се окаже успешна? Но по един или друг начин разговорът се състоя и диалогът беше установен. Това е половината от битката.

Си Дзинпин се зарече „да не налива масло в огъня“ и призова двете страни да седнат на масата за преговори. По тази тема експертите се разделят на два лагера – едните смятат, че по този начин Пекин обещава да не доставя оръжия на Украйна, а други – че иска да осуети украинската офанзива и да окаже натиск върху Киев, който вместо офанзива да започне преговори за мир с Москва.

Честно казано, клоня повече към първата гледна точка, тъй като няма време да разубедя Зеленски от офанзивата,  а сега нищо не може да се промени. Постигнатата степен на готовност за настъпление не предполага неговото отменяне. Освен ако Путин сам не напусне Украйна...

А и предвид твърде вероятния успех на украинската офанзива, е глупаво да се доставят оръжия на страна, която има вероятност да загуби войната. Много по-разумно е да се установи диалог с потенциален победител.

Каквото всъщност направи Си Дзинпин, като се обади на Зеленски. Разбира се, не и преди неговите експерти да му кажат на чия страна се накланят везните.

Това обяснява едномесечната пауза на Си Дзинпин преди да се обади – преди месец контурите на украинската победа все още не бяха толкова ясно видими, колкото сега.

И след като Си Дзинпин вярва в украинската победа, какво да кажем за нас? Има още нещо – когато нашата кауза е справедлива.

Врагът ще бъде победен. Победата ще бъде наша.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?