ЩЕ ПОМОГНЕ ЛИ ПРИГОЖИН НА ШОЙГУ ДА ПОБЕДИ?

 

Игор Ейдман, 27.04.2023 г.

В Русия, не само опозиционерите очакват украинската офанзива. От нея се интересува и Евгений Пригожин. Успехът на ВСУ е единствената му възможност да си разчисти сметките с враговете от ръководството на Министерството на отбраната и да си осигури нови кариерни перспективи.

Пригожин вече си беше подготвил алиби в случай на украински пробив, като заяви, че ако му бяха дали поне 200 000 бойци, той е щял да спечели войната. След успешна украинска офанзива той ще може да каже, че това се е случило само защото не са му позволили да се развърне както трябва, че Русия губи войната заради посредствените си генерали, и че само той е в състояние да преобърне хода й.

След поражението на „лампазите“ Пригожин вероятно очаква Путин да се хване като удавник за сламка, и да заложи на него във войната. В този случай Пригожин може да стане министър на отбраната – всъщност втори човек в държавата. А при руски успех, който реабилитира генералите в очите на Путин, те го изядат, заедно с неговата ЧВК. Ето защо е твърде вероятно Пригожин да имитира, че помага за отблъскване на украинската офанзива, а всъщност да работи срещу армията.

От успехите на МО не се интересуват и т. нар. „разгневени патриоти“ начело със Стрелков-Гиркин. Те няколко пъти повториха мантрата за неизбежното поражение на руската армия при това ръководство, така че при евентуален успех биха изглеждали като  пълни идиоти. Поддръжниците на Гиркин в армията също не се интересуват от спасяването на Шойгу от катастрофа.

Повечето от силоваците и чиновниците в тила и на фронта също мечтаят за бърз край на войната, която им пречи да живеят в богатство и разкош, да забогатяват, да изнасят пари на Запад, да притежават имоти там и там да се лекуват и обучават децата си. Успешното отразяване на украинската офанзива не би довело до мир и отмяна на санкциите, само поражение на руските войски би създало условия за прекратяване на войната, крах на Путин, възстановяване на нормалните отношения със Запада и обичайния начин на живот. По-голямата част от руския елит също не е мотивиран да „прегради“ пътя на украинските войски.

Русия посреща предстоящата украинска контраофанзива разделена и конфронтирана. Много от тези, които трябва да й се противопоставят, са демотивирани и едва ли ще инвестират сериозно в противодействие на украинците.

Резултатът от разделението и конфронтацията в подобна ситуация е предвидим.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?