ПЛАШЕНЕТО В ЛЕВИАТАНИЯ*.

 

Анатоли Несмеян (Ел Мюрид)

За два коментара присъдата вече е 7 години затвор. Осъденият е пенсионер, който се е изказал негативно за бомбардировките на Киев. Както е обичайно, делото е образувано след донос на двама отговорни граждани, които може би са много горди, че един човек е зад решетките за 7 години.

Трябва обаче да се разбере нещо много важно. Независимо, че ежедневно има съобщения за арести и присъди, а ситуацията придобива открито конвейерен характер, терорът (по друг начин не може да се нарече), от гледна точка на статистиката, клони към нулата. Един, двама, пет човека на ден, даже десет-двайсет, в национален мащаб на практика е нищо (разбира се, когато човек е в този списък, той едва ли се интересува от статистика).

Обяснението за статистическите данни се дължи на страха на властите от разгръщане на истински системен терор, защото разбират, че са неспособни да реализират подобни проекти в много голям мащаб. Следователно задачата не е толкова да образуват съдебни дела, колкото да плашат, и като бонус – да възпитат нови доносници и да ги насърчават да доносничат редовно.

Явлението наподобява на пандемията от COVID-19 - сплашването с безпрецедентна смъртност не можа да създаде повод за терор чрез, затова започнаха регистрации, като напълно премахнаха ограниченията за фалшификации. Заразоносителите бяха регистрирани като болни, а починалите - като носители на коронавируса, заобикаляйки всякакви медицински протоколи. Важно беше да се натрупат статистически данни, които да плашат. Това, разбира се, не беше изконно руско изобретение – хората по целия свят бяха плашени по този метод.

Така е и с терора сега. Важно е да създавате и поддържате ежедневни поводи за страх. Няма как да затворят хилядите, несъгласни с политиката на режима,  затова ги арестуват на случаен принцип и по същия произволен начин раздават чудовищни ​​по всички стандарти присъди. Терорът в този случай се превръща в класическо сплашване.

След известно време насилието става рутинно. И хората просто ще спрат да обръщат внимание на тези новини и съобщения, те ще станат част от живота. Както и в периода на фалшивата пандемия, ще бъдат разработени пасивни механизми за съпротива – тогава слагаха маски на местата, където беше необходимо, и ги сваляха, където не беше. Минимално влизане в конфликти.

Сега те ще се придържат към същите убеждения по абсолютно същия начин, просто ще ги изразяват в по-тесен кръг.

Терорът, както показа „пандемията“, практически нищо не може да направи само в един случай – при пасивен бойкот. Изглеждаше добре, защото мълчаха, но мълчаливото мнозинство в крайна сметка осуети плановете за тотална ваксинация с неизвестни на науката течности. За една година на пасивен бойкот бяха имунизирани по-малко от половината от хората, които преди това доброволно и без насилие са се ваксинирали срещу обикновен грип. Числата за останалите „ваксинирани“ бяха получени с манипулации и фалшификации.

Същото се случва и сега. Пропагандата твърди, че огромното мнозинство подкрепя политиката на правителството. В действителност броят на поддръжниците едва ли е по-голям от стандартния „ядрен“ електорат от една трета от населението, което подкрепя всяко правителство като цяло просто защото е на власт. Останалите – пасивно се оттеглят, а ако е възможно – се дистанцират и бойкотират всичко.

*- Левиатания – Страната на демона (от Левиатан, библейски демон и морско чудовище с формата на змей, понякога се отъждествява със Сатаната).

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?