ЗА БАХМУТ И ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ

 

Павел Аксьонов, военен коментатор в руската секция на ВВС, 29.03.2023 г.

Защо е важна битката за Бахмут

Много наблюдатели се чудят защо руската армия в продължение на много месеци щурмува укрепените позиции на въоръжените сили на Украйна край Бахмут, Авдеевка, Угледар, заплащайки непрекъснатите атаки с тежки загуби.

Експертите твърдят, че самият Бахмут, както и останалите градове, не играят съществена стратегическа роля във войната – въоръжените сили на Украйна имат готови позиции, на които да отстъпят. Битката обаче продължава и двете страни се бият за тези градове, въпреки тежките загуби.

В интервю за АП украинския президент Володимир Зеленски излага своята версия – Владимир Путин се нуждае от някакъв успех, за да оправдае (да „продаде победата“, както се изрази президента) войната пред своите съюзници и руското общество.

Успехът е наистина важен за Кремъл, за да оправдае тази война в очите на руснаците. Без него е трудно да се мобилизират цивилни в армията. Едно е, когато човек е изпратен на победен марш под звуците на фанфари, а съвсем друго е, когато е изпратен на фронта, където може да умре след няколко дни в безплоден опит да превземе малък град в чужда държава. Вероятно успехът е важен и за малкото останали партньори – знае ли някой каква роля играе репутацията в личните отношения на държавните глави?

Победата обаче е важна и за Украйна.

Кореспондентът на Асошиейтед прес отбелязва, че в САЩ много политици, включително бившият президент Доналд Тръмп, се чудят дали Вашингтон трябва да продължи да предоставя милиарди долари военна помощ на Украйна. Някои коментатори сравняват събитията в Украйна с правителството на Афганистан, което също получи военнотехническа помощ от САЩ, но се оказа в ръцете на талибаните. Поддръжниците на подкрепата за Украйна също чакат потвърждение, че тяхната помощ води до успех.

По думите на Зеленски, отбраната на Бахмут, Авдеевка, Купянск или Угледар са важни за Украйна не сами по себе си, а като част от общия стратегически успех. „Не можем да пропускаме стъпки, защото войната е като пай   съставена е от късчета победа. Малки победи, малки стъпки", казва той.

Може би затова Киев не бърза да започне голямата офанзива, за която се говори през последните няколко седмици не само в Украйна, но и в други страни, включително Русия. Тактическият успех може да се превърне в стратегическо поражение, ако операцията е зле подготвена или недостатъчно мощна.

Говоренето за тактически ядрени оръжия е лоша новина

Вместо послепис: В България публичните разговори за ТЯО са ОЩЕ ПО-ОПАСНИ. Вчера – 29.03., лицето Боян Чуков (щатен служител на ПГУ на ДС, завършил разузнавателна школа на КГБ в Москва и фен на Путин и Русия) най-уверено заяви в студиото  на „Крум Савов Live“, 7/8 TV, че решение за използването на ТЯО се взема не от президента на РФ, а от Генералния щаб на Въоръжените сили. Добре, че кабеларката не достига до всеки български дом. Опазил ни Господ от подобни пишман експерти!

Николай Колев

30.03.2023 г.

 

Тактическите ядрени оръжия (ТЯО) продължават да бъдат в центъра на международните новини през последните дни. В събота Владимир Путин каза, че ще изпрати известно количество тактически боеприпаси в Беларус, а днес Ким Чен Ун показа своите.

В севернокорейските медии се появиха снимки на лидера на страната, който инспектира малки ядрени бойни глави, за които се твърди, че могат да бъдат монтирани на ракети с малък обсег. Това е първото доказателство, че Пхенян разполага с такова оръжие.

Фактът, че тактическото ядрено оръжие започна да се появява в новините (дори да приеме, че разполагането му в Беларус все още не е факт, а севернокорейското може да бъде инсценировка), не е добре. Ще да направя аналогия с обикновения пистолет. Едно е да знаеш, че някой има пистолет, а съвсем друго – този някой да го размахва на публично място. Последното не предвещава нищо добро.

Проблемът с TЯО е, че те не се регулира от Договора за стратегически нападателни оръжия – START взема предвид само тези заряди, които могат да унищожат град наведнъж. Никой не знае колко тактически ядрени оръжия могат да имат различните държави.

В същото време границата между стратегическите и тактическите оръжия е много размита – мощността на някои стратегически и тактически боеприпаси е сравнима.

Класификацията на ТЯО е трудна поради голямото разнообразие на носителите – това могат да бъдат крилати и балистични ракети, бомби, мини, дълбочинни бомби и дълбочинни мини, торпеда, снаряди и дори ракети за противовъздушна отбрана (те са предназначени да експлодират при приближаване на бойни глави на стратегически ядрени ракети).

Тъй като се смята, че тактическите ядрени оръжия са по-малко опасни за човечеството (което е много странно), тогава има опасност изкушението да бъдат използвани да надделее над страха от ядрен Армагедон – психологическият праг за тяхното използване е много по-нисък.

Не само КНДР и Русия разполагат с такива оръжия – САЩ държат десетки ядрени бомби с малка мощност в складове в Европа и на своя територия.

Доскоро за тези оръжия се говореше като за някакво мрачно наследство от Студената война. По-възрастните се спомняме как двата блока се подготвяха да се бият един с друг и се въоръжаваха с всякакви дивотии, в т.ч. ТЯО.

Днес за ТЯО все по-често се говори като за нещо актуално. Това е лоша новина.

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?