„ТОВА НЕ ВОЙНА НА РУСИЯ СРЕЩУ УКРАЙНА. ТОВА Е ВОЙНА НА ПУТИН“

 

Михаил Ходорковски, 28.02.2023 г.

Основната дейност на Немцов преди смъртта му беше работата по доклада „Путин. Война“

Преди осем години на този ден Борис Немцов беше убит буквално на един хвърлей от Кремъл. Опозиционен политик, ярък критик на Владимир Путин, но най-важното – противник на войната – първо в Чечня, а след това и в Украйна. Днес изглежда уместно да припомним, че Немцов нарече събитията от 2014-2015 г. в Донбас „войната на Путин“ и се опита всячески да спре плъзгането на страната към кърваво и престъпно клане.

Сега всички разбираме, че Путин е война и криза. Точно това написа Борис Немцов във Фейсбук малко преди да бъде убит. Но по това време мнозина предпочитаха да не забелязват руските военни, изпратени без отличителни знаци с оръжие в ръце на територията на друга държава. Те призоваха да се приемем гледната точка, че всичко не е толкова просто в Крим и да се заемем със законността на прехвърлянето на полуострова на Украинската ССР през 1954 г. Търсеха начини да оправдаят престъпното решение с препратки към „историческата справедливост“, „законните интереси“ и „разумните опасения“.

Борис Немцов може би най-силно от всички в Русия заяви, че всъщност всичко е ясно, да си затваряме очите за смъртта на руснаци и украинци е срамно и няма оправдание за анексията на Крим и хибридната агресия в Източна Украйна.

Освен това Немцов доста точно, според мен, описа причините, които подтикнаха Путин да се намеси в украинските дела. Всъщност през последните десетилетия руската външна (и вътрешна) политика беше невероятно зависима от събитията в Украйна. Първият Майдан предизвика вълна от борба срещу „оранжевата заплаха“ и възхода на прокремълските младежки движения. Вторият Майдан доведе до анексирането на Крим, ограничен въоръжен конфликт в Донбас и в същото време окончателното затягане на винтовете и поражението на опозицията.

Защо Путин е толкова загрижен за Украйна? Защо най-накрая вдигна залозите до краен предел и предприе широкомащабна инвазия, обричайки Русия на международна изолация, неимоверно увеличи рисковете от световна война и ядрена ескалация? За какво е всичко това?

Борис Немцов вярваше, че нашият Нацлер (иронично, по името на един водач от ХХ век – Н.К.), известен с дребнавата си детинска обидчивост, отмъщава на украинците. За това, че направиха нецензурното послание към руския президент един от основните лозунги на „революцията на достойнството“, че дадоха на руснаците опасен пример за това, как се сваля от масите корумпиран лидер, и че изоставиха съветското минало в полза на европейския път на развитие.

Основната дейност на Немцов преди смъртта му беше работата по доклада „Путин. Война“. Той беше уверен, че като каже на хората истината, може да спре кръвопролитието. И ние трябва да направим същото – да докажем и покажем, че война между Русия и Украйна няма, а има война на Путин срещу Украйна, украинците и целия цивилизован свят, само за да остане на власт завинаги.

За което говореше и Борис Немцов:

„Това не е война на Русия срещу Украйна. Аз съм против подобно определение. Това е война на Путин. Абсолютно цинична, измамна, кървава и братоубийствена. Срещу братския народ на Украйна. Ясно е и защо воюва. Всичките му действия в страната и извън нея, са насочени към реализирането на една-единствена цел – задържане на властта на всяка цена.“

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?