ГАДАЕНЕ ВЪРХУ ДЕЛАТА НА ДЪРЖАВНАТА ДУМА


 

Олга Ившина, кореспондент на руската секция на ВВС, 

24.01.2023 г.

Ще започна с една забавна (всъщност не) история, която се случи на моя приятелка в Москва. Онзи ден тя решила да започне да дава апартамента си под наем. И първият въпрос, който брокерът й задал, бил: „Има ли регистрирани в апартамента Ви мъже, които подлежат на мобилизация?“

Тъй като броят на клетвените уверения на официални лица, че в Русия няма да има втора вълна на мобилизация, нараства, подготовката за същата мобилизация изглежда набира скорост. Поне в съзнанието на хората.

Например, в Държавната дума бяха внесени редица законопроекти за затягане на контрола върху военнослужещите и наборниците. Ако бъдат приети, тогава без военна книжка ще бъде невъзможно да получите шофьорска книжка или дори да си намерите работа. В обяснителните бележки се казва, че всичко това се прави за „навременно решаване на задачите за мобилизационна готовност на високо ниво“.

Снощи мнозина бяха развълнувани от появата на законопроект, който задължава шофьорите да регистрират дата и час за пътуване извън Русия. Малко след началото на разгорещената дискусия документът изчезна от сайта на Държавната дума, а авторът на проекта заяви, че новите правила ще засегнат само камионите.

Но това едва ли ще убеди или успокои поне някого. Привидната „хуманност“ на руските закони, както е известно, се компенсира от неяснотата на техните формулировки. Поради това те могат да се тълкуват по всякакъв начин. И така, в текста на този законопроект (когато още го имаше на сайта) всичко е формулирано така, че днес ще се изисква регистрация на камиони, а условно утре това изискване ще важи за водачите на всички автомобили. Както се казва, не чакайте, а се подгответе.

Всички тези стъпки на руските власти не са непременно предвестник на нова вълна на мобилизацията. Но войната и нейните атрибути (включително мобилизация) стават все повече и повече част от руския живот, вече и на законодателно ниво. Засега сирените за въздушна тревога и обстрелите на военни съоръжения в Русия са реалност само за няколко, предимно погранични, региона. Но федералното законодателство вече е в разгара си, за да се адаптира към продължителна война.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?