ИЗКУСТВЕНИТЕ ИНТЕРНЕТИ

 

Юрий ХРИСТЕНЗЕН, Facebook, 30.01.2023 г.

Наблюдавам синергията на два ИИ на моята страница. Единият е добър – създаден е, за да защити свободата на изразяване във ФБ. Другият е зъл – той използва лековерността на добрия ИИ, за да унищожи свободата на изразяване на потребителите на ФБ.

Злият ИИ сканира публикации на страницата на потребителя за повредени позовавания. Ако някога сте публикували позовавания на документи (автори), след години някои от тях може да не работят. Злият ИИ намира такива позовавания и ги предава на троловете от АИИ.

Троловете от десетки бот акаунти организира поток от оплаквания за спам към добрия ИИ. Добрият ИИ проверява публикацията и вижда повредените позовавания. Сравнява ги с десетките постъпили жалби, блокира публикацията и намалява рейтинга на автора във ФБ.

В резултат на това издаването на публикациите на автора в емисията е намалено. Текстът ще бъде видян от по-малко мои приятели и абонати. При многократни оплаквания страницата се блокира. Първо за няколко дни, после за месец, после може би завинаги.

**

Например преди седем години писах за работата на Одеския ЦОГ, създаден при Саакашвили. Накрая добавих линк към сайта на Центъра. Днес Саакашвили е в затвора, ЦОГ е затворен, сайтът не работи. Следва злият ИИ, оплаквания от тролове, забранени статии.

Блокираният текст имаше повече от сто хиляди харесвания и повторни публикации. Преди седем години украинците гледаха на Саакашвили като на магьосник, който ще победи корупцията и ще изгради нов живот за тях. Сега го плюят, но това не е темата на статията.

Черната пиар кампания срещу бившия президент на Грузия през 2016 г. беше ръководена от бивш народен депутат, който планираше да оглави окупационната администрация в Одеса през 2022 г. Съвпадение? Изглежда ще има много такива съвпадения.

След оставката на Саакашвили градският съвет спря финансирането на създадения от него ЦОГ и кметството откри нов ЦОГ. За да направи това, тя първо продаде имотите на стария Център, а след това купи част от сградите единадесет пъти по-скъпо.

**

ФБ не модерира потребителски текстове, но възлага тази функция на външни изпълнители. По странно стечение на обстоятелствата фирмата на бившия управител на Газпром спечели търга в Източна Европа. Сега се промени, но преди беше така.

Бившият мениджър набира персонал в трети страни и им дава 10 секунди за разрешаване на всяка жалба. Всъщност беше невъзможно да се стигне до човека. И това отприщи синергията на добрия и злия ИИ по пътя на манипулацията и измамата.

По не по-малко странно стечение на обстоятелствата авторите на злия ИИ през 2014 г. създадоха „Система за провеждане на информационни кампании в социалните мрежи“ за ИИ на Пригожин. И сега те заседават в комисията по „безопасен интернет“ към администрацията на президента на Руската федерация.

А черешката на тортата е, че ръководството на ИИ в Русия се ръководи от една от дъщерите на президента. Удължава политическото бъдеще на баща си. А другата дъщеря отговаря за генетичните изследвания върху факторите, които благоприятстват физическото дълголетие. Тези хора мечтаят да живеят дълго време

**

Списък на съкращенията

ИИ – изкуствен интернет

ФБ – Facebook

АИИ – Агенция за интернет изследвания (фабрика за тролове)

ЦОГ – Център за обслужване на граждани

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?