ИСТОРИИ, КОИТО НЯМА ДА НАУЧИТЕ ОТ ТЕЛЕВИЗОРА

 

Олга Ившина, кореспондент на руската секция на ВВС, 

24.01.2023 г.

Докато експерти и обикновени хора се опитват да разчетат сигналите от Кремъл за вероятността от втора вълна на мобилизация, тези, които бяха мобилизирани през есента, продължават да умират. Само през последните две седмици моите колеги от Медиазона (призната от руските власти като „чуждестранен агент“) и доброволци успяха да потвърдят смъртта на още поне 300 мобилизирани руснаци, починали на различни дати, както стана известно сега.

Общо повече от 800 руснаци, взели оръжие, са загинали от началото на „частичната мобилизация“.

И това е само най-консервативната оценка – реалните загуби сред мобилизираните може да са много по-високи, тъй като в докладите за войниците, загинали в Украйна (от октомври) не посочват техния статус. Поради това понякога е невъзможно да се разбере дали човек е служил като войник по договор, отишъл е на фронта като доброволец или е бил мобилизиран.

По разкази на самите мобилизирани частите им продължават да търпят значителни загуби по ред причини. Сред тях са лоша координация на действията на различни подразделения на руската армия, проблеми с комуникациите (неработещи уоки-токита) и топографските карти (казват, че им дават стари, много стари карти), както и остър недостиг на компетентни офицери.

Но основната опасност е интензивния и точен артилерийски обстрел от Украйна. Много се говори в медиите за обстрела на базата на самарските запасняци в Макеевка в новогодишната нощ. Но има още много такива истории.

Например, след като проучихме стотици некролози, установихме, че най-малко 34 мобилизирани са загинали на 24 октомври 2022 г. Всъщност в този ден можеше да има много повече жертви – в откритите източници точната дата на смъртта на мобилизирано лице далеч не винаги е посочена. Не се знае със сигурност какво точно се е случило и къде. Нито украинските, нито руските прокремълски журналисти съобщиха за това.

Не е възможно да се изчисли колко такива безименни случаи на масова гибел се случват в тази война.

Както експерти, така и наши източници на фронта твърдят, че сега руската армия в редица направления разчита именно на отряди от мобилизирани и доброволчески подразделения. И едните, и другите бяха изпратени на фронта след много кратко обучение. Елитните части на руската армия са изтощени и понесоха много сериозни загуби през първите месеци на войната.

А това означава, че подразделенията на мобилизираните ще продължат да участват активно в боевете и да продължават да търпят загуби.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?