УКРАЙНА – АКТУАЛНИ БЕЛЕЖКИ

 

Джордж Фридман, 27 декември 2022 г.

Войната в Украйна изглежда безкрайна. Изглежда че нито една от страните не е способна да унищожи противниковите сили или да формулира необходимото, за да се постигне мирно споразумение. Руснаците разговарят с Беларус, Индия и всеки друг, когото могат да намерят, но никой не може да им помогне на бойното поле или във заводите за боеприпаси, за да обърнат войната в своя полза. Украинците разговарят със Съединените щати, НАТО и всеки друг, който е готов да ги слуша, за да продължат да получават оръжия. Но Украйна все още не е сломила Русия, и е загрижена да предотврати колапса на страната си, а това може да се окаже трудно. На бойното поле има раздвижване и от двете страни, но то не носи със себе си вкуса на победата.

Кога свършват войните, ако лидерите не са готови на отстъпки? Историята показва, че има няколко отговора на този въпрос. Войната приключва когато:

1. Една от страните няма материални възможности да я продължи. Кампанията на Германия през Втората световна война приключи, когато тя не беше в състояние да произведе и използва необходимите оръжия, за отблъскване на съюзните сили.

2. Моралът на една от страните е изчерпан – когато войниците и гражданите не желаят да поемат тежестта на войната, дори ако победата е възможна. Такъв беше случаят със Съединените щати във Виетнам.

3. Няма надежда за радикално увеличаване на военната мощ, а чуждата намеса е невъзможна. През Втората световна война Великобритания устоя, знаейки, че не може да победи Германия, но разумно очакваше американска намеса.

4. Последствията от поражението изглеждат поносими за гражданите. През Втората световна война италианската общественост видя в съюзническата окупация предпочитана алтернатива. (Обратно, нациите ще продължат да се бият, когато цената на поражението е катастрофална.)

Със сигурност има други обстоятелства, при които една нация би оказала безнадеждна съпротива, и други, при които нацията с готовност би капитулирала, вместо да продължи да се бие. При оценка на войната, ключът дали тя ще е победоносна или не, е по-малко в желанието на военните за съпротива, а преди всичко в желанието на гражданското общество, която произвежда материални средства и носи бремето и болката от загубите.

За да се опитаме да разберем как ще свърши войната в Украйна, трябва да разгледаме всички тези въпроси, но с фокус върху желанието на гражданите тя да продължи. И от двете страни обществеността е уморена, руснаците от жертвите и непрекъснатото рекрутиране на наборници, а украинците от постоянните атаки срещу граждански обекти и промишлена инфраструктура. Руснаците биха желали край на войната, но не с цената на бунт на семействата, чиито синове са изпратени на фронта. Украинците са ограничени от страха, че отстъпването пред руснаците може да доведе до възцаряване на терор. В този случай нацията, която е най-уморена от войната, е и най-уплашена от последствията от поражението.

Нито една страна не се притеснява от материалните загуби. И двете страни биха искали по-голяма материална поддръжка, но това желание няма да доведе до капитулация. Липсата на достатъчна материална поддръжка може да накара едната или и двете страни да потърсят решение. В момента и Русия и Украйна се бият с определено ниво на въоръжение. Руснаците имат собствено промишлено производство плюс внос на оръжие от държави като Иран. Към Украйна тече огромен поток от оръжия от Запада, особено от Съединените щати. Това прави войната безкрайна. Ако това продължи, има сериозна възможност да бъде сринат моралът на гражданите. Следователно Москва ще се опита да съхрани промишленото си производство и отношенията си с някои държави, и едновременно с това да подкопае оръжейните и други доставки за Украйна. Украйна ще се стреми да запази равнището на оръжейни доставки от САЩ и да сведат до минимум оръжията, които текат към Русия от чужбина.

Тъй като и двете страни са изправени пред проблема с морала на гражданите, те ще направят опит да минимизират щетите от страха от поражение. Но докато Украйна се страхува от поражение от Русия, капитулацията е практически невъзможна. Не може да се каже същото за Русия. Следователно най-вероятният изход ще бъде мирни преговори, принудени от вътрешни вълнения в двете страни. В Русия вече има някакви вълнения, но в Украйна те почти липсват. Руснаците ще се опитат да ги активират като засилят терора срещу гражданското население. Ако могат? Но мирните преговори няма да се случат, докато не се появи усещане за дисбаланс и в двете страни. Необходимо е да има и елемент на принуда. Така че ключът е в манипулиране на цивилно население на противника, защита на местното население и въвеждането на нови оръжия, които да нанесат болезнени удари по противника, без да изискват чужда намеса.

Тогава, с течение на времето чувството за невъзможност за победа ще доведе до мирни преговори.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?