РЕВОЛЮЦИЯ НА БЕЛИТЕ ЛИСТОВЕ


 

BBC NEWS, руска секция, 28.11.2022 г.

Стотици маскирани хора стоят и вдигат бели листове хартия. Ето как изглеждат протестите в страна, в която по принцип е невъзможно да се протестира – отдавна няма свободни медии, опозицията е потисната, а властите твърдо контролират социалните мрежи.

Наблюдатели споделят, че това не се е случвало от 1989 г. насам, когато китайските власти използваха танкове, за да разпръснат студентска демонстрация на „Тянанмън“ –  централния площад в Пекин. Лозунгите, критикуващи властите, също са ​​безпрецедентни - включително до радикалния, по стандартите на Китайската комунистическа партия, „Си, тръгвай си!“.

Така през последните няколко дни протестираха в Китай, страна, която отдавна се превърна в „голям брат“ и модел за подражание за Русия. Това не е изненадващо, защото Русия и Китай си приличат в много отношения.

И в двете страни е изградена твърд властови вертикал от почти несменяем елит. Има прослойка технократи, които вземат решения, включително и за развитието на икономиката. Властите и в двете страни не могат да бъдат критикувани, а всякакви протести са просто потушавани. В момента полицията разпръсква революцията на белите листове.

В Шанхай полицията арестува, окова с белезници и би кореспондента на BBC Ед Лорънс. А в отговор на възмутеното изявление на корпорацията китайските власти заявиха, че са арестували журналиста, за да го предпазят от заразяване с COVID-19 от демонстрантите.

Китай обича да се бори срещу западните ценности и да премахва ограниченията за товаq колко дълго настоящият му лидер Си Дзинпин може да управлява страната.

С тази твърда политика и липса на свобода, Китай доскоро изглеждаше като държава на успеха. Икономиката се разрастваше бързо от средата на 90-те години на миналия век: Китай се превърна от бедна държава във втората по големина икономика в света. За разлика от Русия, Китай наистина може да претендира за лидерство или поне за „полюс в многополюсния свят“, за който президентът Владимир Путин обича да говори.

Китайското икономическо чудо обаче се изправи пред пандемията от COVID-19. Властите на страната избраха „нулева толерантност“ към вируса – всяко избухване на заболяването довежда до твърдо блокиране. Тази политика доведе до тъжни последици за икономиката и бизнеса, защото е трудно да се живее в постоянна изолация, дори чисто психологически.

Протестите започнаха след пожар в жилищна сграда в град Урумчи в Синдзян – според съобщения на местни медии там са загинали 10 души. Оттам, подобно на вирус те се разпространиха в цял Китай.

За руските власти това е не само пример за това как внезапно могат да избухнат масови протести в страна, в която изглежда, че всяка опозиция е напълно потисната, защото има и практически последици.

В Русия мнозина се надяваха, че азиатските страни, водени от Китай, ще заменят всичко, което Русия е загубила поради войната. Те ще купуват руски петрол и газ вместо западните страни и ще доставят стоки и технологии на Русия – от автомобили и смартфони до дрехи и обувки. Икономистите обаче още през лятото се съмняваха, че тези надежди ще се сбъднат.

А днес на „големият брат“ може би  изобщо не му е да помага и подкрепя по-младия си войнствен съсед.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?