ВРЕМЕ, НАПРЕД!

Вадим Зайдман, 27.09.2022 г.

Последните решения на Путин са в полза на Украйна и са катастрофални за Русия

Когато в навечерието на 9 май се очакваше, че главнокомандващият на руските въоръжени сили ще обяви обща мобилизация на парада на победата, Путин чрез Песков заяви, че това са глупости, мобилизация няма да има. Изглежда, това беше редкият случай, когато каза истината – в този момент те наистина вярваха, че могат без мобилизация, и не я искаха, защото разбираха какъв взрив на недоволство може да предизвика. Едно е да одобряваш войната, като я гледаш по телевизията, друго е сам да станеш пушечно месо.

Обявяването на мобилизация може да бъде началото на края на режима му – през май Путин разбра добре това и затова отлагаше до последно решението. Но след срамното поражение на Вермахта в района на Харков, той няма право да допусне очертаващото се поражение в района на Херсон. А за това, че тази перспектива вече е изгряла в пълния си ръст, говори фактът, че генералите на Путин поискаха от него разрешение да напуснат Херсон.

Перспективата да загуби Херсон за Путин, който не е свикнал да губи, е, че той губи лицето си. Загуба, която за него е немислима. Оттук и самоубийственото решение за мобилизация. В отчаян опит да спре ускоряващото се движение на Вермахта към пропастта, той се надява да обърне нещата, като хвърли тонове пушечно месо срещу Украйна. И това само ускорява движението на армията, а и на цяла Русия, към катастрофа.

Неслучайно Алексей Арестович, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, каза на 1-ви май, че мобилизацията в Русия ще бъде от полза за Киев, тъй като само ще ускори падането на режима на Путин: „Обща мобилизация в Русия е добре за Украйна. Защото ще започне последното обратно броене на дните на режима на Путин, много бързо обратно броене. Това ще бъде неудържим процес. Най-доброто нещо, което може да се случи е обща мобилизация в Русия. Това е толкова добър коз карта за нас, че дори не искахме да го коментираме“.

Путин изглежда се вслуша в тези надежди на украинската страна - и реши да се мобилизира. Да не работи случайно за ВС на Украйна или за ССУ?

Решението за провеждане на референдуми в „ЛДНР“, в Херсон и окупираните части на Запорожка област също е белег на отчаяние и показва, че Путин е напълно неадекватен. Как тези референдуми могат да спрат плъзгането към пропастта и неудържимото настъпление на въоръжени сили на Украйна? Може би се надява, че според резултатите от референдума, това са територии на Русия и настъплението на въоръжените сили на Украйна ще се разглежда като нападение срещу Руска федерация, като нарушение на нейната териториална цялост? Но нали опити от този род вече имаше, когато украинците нанесоха удари по полуостров Крим, и какво се случи?

Въоръжените сили на Украйна ще продължат настъплението си още по-успешно, без да обръщат внимание на крясъците на Путин, тъй като от 1 октомври най-накрая ще започнат да пристигат оръжия по Lend-Lease. И резултатът от тези „референдуми“ ще бъде само засилената решимост на световната общност да помогне на Украйна да победи агресора, тъй като той за пореден път ще демонстрира каква опасност представлява, като не спазва международно приетите норми и правила.

Генералите на Путин, изглежда, не случайно са поискали разрешение му да се оттеглят от Херсон – те са разбирали, че е невъзможно да го задържат и освобождаването на този регионален център от украинската армия е само въпрос на време. А забавянето на решението за изтегляне от Херсон е причина единствено за умножаване на жертвите сред руските войници, с които обаче Путин изобщо не се съобразява. The New York Times пише – „Напускането на Херсон би позволило на руските военни да се оттеглят зад Днепър по организиран начин, запазвайки личния състав и въоръжението и техниката. Но такова отстъпление би било още едно унизително публично признание на поражението на Путин във войната и би донесло на Украйна втора голяма победа за един месец”.

Главнокомандващият не само забранява на генералите да напускат Херсон, а фактически поема върху себе си и командването на „специалната военна операция“. Явно е, че след като неговите некадърни генерали, но все пак професионалисти, обучени във военните академии, не могат да се справят с въоръжените сили на Украйна, време е да започне да започне да командва той – пълния аматьор по военните въпроси. И това е още по-голям подарък за Украйна от мобилизацията. Можете ли да си представите какво ще направи сега този генералисимус-гениалисимус, който, изглежда, сериозно вярва, че ще може да ръководи военни операции по-успешно от генерали с? „Дори Арестович не можеше да мечтае за такъв подарък!“

Вероятно учудването ви е още по-голямо – за кого всъщност работи Путин? Днес мнозина се шегуват, че Путин е агент на вражеско разузнаване, а преди 10 години предположих, че той всъщност е Щирлиц, успешно внедрен от Щатите на самия връх на руския властови елит с цел да го унищожи; Съединените щати, както руските патриоти знаят, даже когато спят, гледат как могат да унищожат Русия и сега са по-близо от всякога до целта си.

Всяко от решенията на Путин през последните дни – мобилизация, провеждане на референдуми, отказ да се оттегли от Херсон, поемане на фактическо командване на военна операция – е катастрофално. И всичко взето заедно, от гледна точка на щетите за Вермахта и режима на Путин като цяло, е просто ядрен взрив. Особено катастрофално е решението му да поеме ръководството на стратегическото командване на военните операции.

Но Путин, маниакално обсебен от желанието да предотврати ново, дори и тактическо поражение, е готов да действа противно на здравия разум и военното изкуство. Готов е да хвърли в пещта на войната милиони необучени новобранци  със старо съветско оръжие, нови и стари на войната, на които се противопоставя мотивираната украинска армия, все по-оборудвана със западно оръжие. В безумната надежда да обърне хода на войната, той стяга примката около гърлото си, Вермахта и Русия! Нищо няма да го спре, въпреки че е готов да постави всичките 140 милиона руснаци на олтара на победата над омразната Украйна, която, убеден в налудната си вяра, че все още може да завладее!

Времето се ускорява. И самият Путин го ускорява, като стартира необратими процеси, водещи до катастрофа. Очевидно в близко бъдеще ще станем свидетели на развръзката.

ВРЕМЕ, НАПРЕД!

Но Путин има един коз, който може да изиграе, когато се убеди, че всички мерки, които е предприел, не само не са допринесли за неговата победа, а напротив, са ускорили перспективата за поражението му. В крайна сметка маниакалното му желание да предотврати поражението няма къде да отиде. А с оглед на катастрофата, чиято перспектива става очевидна дори за него, той може да реши да използва този коз. От отчаяние, като притиснат в ъгъла плъх – въпреки че беше предупреден съвсем сериозно, че всяка негова стъпка е контролирана и ако посегне само към червения бутон, ще бъде лично ударен, и никакъв бункер не може да го спаси.

В тази ситуация остава да се надяваме, че лидерите на Съединените щати и Великобритания наистина са разработили модерни методи срещу кремълския Костя Саприкин (криминален герой от съветския пет сериен телевизионен филм „Мястото на срещата да не се променя“-1979 г., посветен на борбата на Московската криминална милиция със следвоенния бандитизма – Н.К.), ако той само си помисли да използва ядрено оръжие.

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?