БЕЗ ДАВНОСТ

 

Александър Немец,  30.08.2022 г.

„В ярката светлина на войната“ старите престъпления на режима на Путин станаха много по-очевидни.

В неделя един мой украински приятел (който не е склонен да „напряга мозъка“ и да разсъждава за „сериозни неща“) ми зададе въпроса – „Какъв е смисълът от твоите статии, в които определяш понесените загубите от Украйна и изискваш да бъдат компенсирани от режима на Путин?“

Замислих се и отговорих нещо подобно:

„Има две цели – едната е текуща, краткосрочна, другата е дългосрочна. И двете са много важни:

- Още в края на февруари западните правителства и централните банки замразиха активите на Централната банка на Руската федерация за общо US$ 320 милиарда (споменават се и други числа, но тези, очевидно, са най-близки до реалността) . Други около US$ 30 милиарда (или малко повече) са замразени активи на олигарсите на Путин и други хора от обкръжението му. Следователно, общо US$ 350 милиарда или малко повече. Всички тези „замразени активи“ трябва да бъдат превърнати в „конфискувани активи“ възможно най-скоро и прехвърлени на Украйна. Естествено, американски експерти ще контролират разходите от новия гигантски фонд. Украинската страна прави опити в тази посока, но засега неуспешни. Моята оценка за икономическите загуби на Украйна в резултат на двете фази на агресията на Путин – най-малко US$1600 милиарда – трябва да допринесе много за този проект;

- В дългосрочен план Украйна трябва да получи пълна компенсация за загубите си и подготовката за това трябва да започне сега. Ето това правя.“

Но основната тема на моята статия е друга. Необходимо е да се припомнят старите престъпления на режима на Путин, които нямат давност. И да го накараме да плати за тях.

 

Огънят на войната не само гори, той осветява много неща и най-напред осветява миналото. Режимът на Путин през последните шест месеца (от 24 февруари до края на август) се появи пред целия свят „в целия си блясък“. Новите му престъпления са очевидни за всички, без кретените с ватенки в Руската федерация и безразличните кретени на Запад. В същото време „в ярката светлина на войната“ старите престъпления на режима на Путин станаха много по-очевидни. Може да се направи дълъг списък от тези престъпления. Някои от тях се разследват на Запад.

А едно престъпление, много голямо, както се казва, беше „заметено под килима“. Да, имам предвид „инцидентът от 11 септември“, пиша за ужасните терористични атаки от 11 септември 2001 г. И за „следата, която води към Путин“ в този инцидент. Ще напомня на читателите някои основни моменти.

В края на юли 2001 г. в библиотеката (Wilson Library)  на университета в Минесота, в сегашната зала за периодични издания, попаднах на статия в „Правда“ (12 юли 2001 г., стр. 3), озаглавена „Америка и доларът ще се сринат на 23 август. " Автор е докторът на икономическите науки Татяна Карягина. По-късно научих, че г-жа Карягина по това време е била „придворен икономист на Кремъл“.

От самата статия не разбрах нищо. В нея се казваше, че  „в Америка се натрупват огромни противоречия, които в определен, доста близък момент (23 август) ще доведат до мощен взрив. След това хегемонията на Америка ще остане в миналото“.

Спомних си за тази статия на 11 септември 2001 г., веднага след като от Вашингтон и Ню Йорк дойде новината за четирите самолета-камикадзе, отвлечени от терористи, за смъртта на Световния търговски център (повече от 3000 загинали) и за частичното разрушаване на сградата на Пентагона (няколкостотин жертви).

На 12 септември отново отидох в университетската библиотека, взех вестник със статия на г-жа Карягина, направих копие прочетох на глас (на английски) заглавието му. Един от посетителите на библиотеката реагира – „Значи в Москва са знаели предварително“. „Те са знаели предварително и са се готвили“, поправих го.

През 2001 г. водех „руска колонка“ (пишех на английски за Русия) на уебсайта Newsmax.com (най-обикновен сайт, но в този момент нямах друг „глас“). Веднага (около 15 септември) публикувах в него статия описваща подлата роля на Кремъл в „инцидента от 11 септември“.

Оставайки недоволен от това, аз (преодолявайки страха си) отидох в местния офис на ФБР, за да кажа всичко, което знам. И го разказах. Бях изслушан с голям интерес. Но около десет дни по-късно, по „страничен канал“ научих, че ФБР ме смятат за „really crazy“. Във всеки случай изпълних гражданския си дълг. След това, през октомври-ноември 2001 г., публикувах още няколко статии по темата в Newsmax.com.

Американските медии публикуваха няколко реплики. Например, вече несъществуващият уебсайт apfn.org публикува статия през ноември 2001 г., наречена „Russian Economist Predicted Strikes on America. Says Shadow Power Planning More“. Тази статия е още пред очите ми. Но откликът от нея не беше сериозен.

През януари 2016 г. започнах да работя със сайта Kasparov.Ru. Една от първите ми публикации беше статия на същата тема „Руската хибридна война – някога и сега“. Базирах се на статия от известния (отличен) фейлетонист Василий Рибников от 12 януари, която беше доста красноречива относно подлата роля на Путин в „инцидента от 11 септември“.

След това, на 24 май 2021 г. публикувах в Kasparov.Ru друга статия за „инцидента от 11 септември“ със заглавие „Въпроси към президента Байдън“.

Ще попитате, защо се връщам към тази тема „заметена под килима? Тя просто никъде не е отишла. Напротив, днес е много актуална. Дошло е време американският политически и военен елит (разузнавателната общност) да осъзнае – първо, че още през 2001 г. Путин и бандата му бяха същите яростни врагове на Запада и същите престъпници, както през 2022 г. и, второ , че режимът на Путин носи много сериозна отговорност за „инцидента от 11 септември“. Това е основната идея на тази статия.

Там, където има юридическа отговорност, има и икономическа отговорност. „Инцидентът от 11 септември“ струва скъпо на Америка. Спадът на БВП през 2001-2002 г. спрямо очакваното е поне 2%, разрушенията са чудовищни, загиналите надхвърлят 3000 всичко това накуп надхвърля US$ 200 млрд. . По цени от 2021 г. сумата е почти два пъти повече. Какъв е делът на режима на Путин в тези загуби? 50% или дори повече? Сериозно разследване трябва да го установи. Във всеки случай за това няма давност.


Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?