ПРИТЕЖАВАШЕ ДОСТАТЪЧНО ОТ ОСТАТЪЧНИЯ РОМАНТИЗЪМ НА „ДЕЦАТА НА РАЗМРАЗЯВАНЕТО“

 

Александър СКОБОВ, 31.08.2022 г.

Можете да кажете, че този човек не е могъл да не се намеси в историята поради собствената си глупост. Защото не е разбирал какво прави и какво не прави. Но не можете да кажете, че не му е стигала съвестта, за да не се намесва в историята. Той имаше алергия към кръвта. Притежаваше достатъчно и от остатъчния романтизъм на „децата на размразяването“ (времето на Хрушчов с неговата „оттепель“/ размразяване след смъртта на Сталин – Н.К.).

Можете да плюете върху този сополив романтизъм и да смятате каквото си искате. Аз искам да разкажа нещо малко и лично. В края на краищата човек има право на капка лично дори в условията на световна война, започната от Путин.

През 1987 г. Михаил Сергеевич Горбачов ме освободи. Както и стотици други съветски политически затворници. Хората, на чието гостоприемство тогава се радвах, се шегуваха добродушно – ще седите до края на съветската власт. Грешаха. Омразната съветска власт наистина се помина съвсем скоро, но все пак бях освободен няколко години по-рано. Тези няколко години ми бяха предоставени от Михаил Сергеевич Горбачов.

Сбогом, Михаил Сергеевич! И нека вашите престъпления, волни и неволни, бъдат простени. Не можеше да ги нямате. Но Вие изпадахте в ступор, когато се стигаше до стрелба от танкове. Вашият демократичен наследник (Борис Елцин – Н.К.) многократно, леко и съвсем естествено стреляше с танкове.

Волно или неволно, Горбачов укроти за дълги години омразната евразийска империя. Трябва ли да го виним, че след него ние не си довършихме работата? За момент Горбачов доказа, че ядреното разоръжаване не е утопия. Че принципно е възможно. И за мен, съветския политически затворник, това е не по-малко важно от съдбата на съветските политически затворници.

Момче, донеси ми водка! Сбогувам се с моята велика епоха.

Послепис: Част от днешният български политически елит също трябва да благодари на Горбачов. Нямам предвид репресираните от режима, много от които отдавна не са между живите – Светла им памет. Нямам предвид и нашенските сталинисти и путинисти, които вероятно са почерпили по повод смъртта на сатрапа, загробил СССР. Визирам тази , които, ако не беше „перестройката“, щяха да продължат пишат дитирамби за комунизма, да преподават научен комунизъм по училища и ВУЗ, да дават акъл от комитетите на ДКМС, БКП и апарата на ГлПУНА, или просто да си пиша доносите до Държавна сигурност, а не да ни поучават катадневно от телевизионните екрани и Интернет сайтовете що е това демокрация и кой е демократ, а кой не е!

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?