МОЖЕМ ЛИ ДА РАЗБЕРЕМ НЕРОН?

 

Тамара Ейделман, историк, 31.07.2022 г.

Жертва на епохата? Или просто е покварен от неограничената власт?

Можем ли да кажем нещо ново за Нерон? За един от най-известните злодеи на всички времена и народи, за подлия, подъл император, който е запалил Рим и убил собствената си майка. Като че ли всичко е отдавна известно.

Разбира се, не всичко. Историците продължават да се чудят кои от зверствата всъщност са негови и кои са или силно раздухвани, или просто му се приписват. И това не е опит за избелване. Разбира се, на нас са ни интересни историите за ужасни оргии в неговата „Златна къща“ и как той възпява пожара в Троя, гледайки горящия Рим.

Не е зле да се замислим, защо Нерон е бил толкова отвратителен за благородните римски историци, а жителите на Мала Азия са били готови да последват самозванеца, който се обявил за спасилия се император? И какво толкова е сторил Нерон, за да му припишат пожарът на Рим, който най-вероятно се случил независимо от неговата воля?

Най-вероятно съществува нещо като политическа репутация...

Освен това ни е много трудно да си представим Нерон като екзалтиран и поетично настроен младеж, любител на изкуството и поезията, страстно влюбен в бившата робиня Клавдия Акте (40-68 г. след Христа, любовница на Нерон – Н.К.) Какво е станало с него? Къде е изчезнало момчето, което рецитира поезия и учи философия? Защо на неговото място се появява мрачен деспот с тежък поглед?

Това неговата лична еволюция ли е? Или е жертва на епохата? Или просто е бил покварен от неограничената власт? А тогава защо не всеки римски император, който е притежавал същата огромна власт, не е убивал майка си и не е вършил други жестокости?

Как да разберем човек, който се е оказал на кръстопътя на епохите, в периода на смяна на вярата, във времена на крах на свободата и великите завоеванията? И защо някой от живелите по това време, се е превърнал в Нерон, а друг – в благородния и неподкупен Тразея Пет (Публий Клодий Тразея Пет, римски сенатор, консул-суфект, неформален лидер на опозиция на император Нерон, принуден от него да се самоубие – Н.К.).

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?