ОТ ВАРШАВА ДО БУДАПЕЩА

 

Джордж Фридман, 28 юни 2022 г.

Пътуването от Варшава до Будапеща е пътуване между две различни реалности. Варшава не е на военна нога, но излъчва желание да бъде. За поляците войната срещу  Украйна е и тяхна. Те са нетърпеливи да подкрепят украинците и да се включат срещу руснаците, надявайки се, че САЩ, които разполагат с войски, базирани в Полша, ще се присъединят към тях. Поляците изпитват дълбока омраза към руснаците, предшестваща комунизма, и споделят чувство за идентичност с украинците, които бяха посрещнати радушно в полските домове, бягайки от страната си в началото на войната. Отчасти това е така, защото Полша е дълбоко вградена в европейската история и езиково е свързана с Европа. Поляците казват, че ще се жертват за Украйна и въпреки че изглежда да го мислят, не мога да не отбележа, че руският артилерийски огън все още не е ударил Варшава. Въпреки това със сигурност войната е близо до сърцето на Варшава.

Полската столица е на около час полет от Будапеща, където настроението е много по-различно. Правителството не е убедено, че войната ще стигне до Унгария, чувство, което отразява отчуждението, вкоренено в унгарската идентичност. За разлика от Полша, Унгария няма етническа връзка с Украйна или с която и да е друга европейска държава. Унгарците не са свързани с друга европейска нация или етническа група. Всички европейски езици – с изключение на унгарския – произлизат от език на индоевропейски народ, изгубен в мъглата на времето. Унгарците идват от Централна Азия и се заселват в Европа през 800 г. сл. Хр. Те могат и да имат афинитет към други европейски страни, но етнически и езиково са разединени. Вярно е, че някога Унгария контролирала територията на Украйна на изток, но те я окупират като унгарци, а не като равни и във всеки случай Будапеща губи тази територия с Трианонския договор след Първата световна война (според него Унгария губи обширни територии, два милиона души остават извън границите на страната, за унгарците договорът е това, което е Ньойският договор за България – Н.К.) Страната остава искрено ядосана за това, а някои мечтаят да си върнат загубените земи.

Сигурно се лутам в древната история, а то е, защото опитвам да разбера геополитиката на Полша и Унгария. Полша е изградена в рамките на Европа. Унгария никога не е била част от Европа. Полша има дълбока историческа връзка с Украйна. Унгария няма. Полша е забъркана в Украйна, тъй като границите й са се променяли през годините. Унгария е малка страна с център Голямата унгарска пуста (добро име), област на изток от Австрия, на юг от Полша и на север от Румъния. Това е нейното ядро в продължение на 12 века.

Полша се намира в Северно-европейската равнина, обширна равна територия, разпростираща се от Франция до Москва. Движението в тази равнина е натоварено и разнообразно и определи историята на Северна Европа. Освен Дунав, Унгария е извън този поток. Полша е част от Европа. Унгария просто се намира там.

Различните разговори, които се водят във Варшава и Будапеща, изискват обяснение, но такова е трудно да се намери. Двата града, почти съседи – само на 500 мили (800 километра), са непознати един за друг. Езиците не се трансферират лесно. Единият народ е част от войната на Украйна, а другият е някак отдалечен, безразличен. Полша е като голяма част от Европа, Унгария е сама за себе си. Логично е, че Полша се чувства комфортно със съвременна Европа и ролята на Америка в нея. Унгария е неспокойна от това, което предизвиква вълнение сред съседите й. Будапеща е между Варшава и Букурещ, но изглежда между тях има повече общи неща, отколкото имат с Будапеща.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?