ВОЙНАТА В УКРАЙНА, ПРЕДЕФИНИРАНЕ

 

Джордж Фридман, 26 април 2022 г.

Войната в Украйна започна при погрешно предположение, споделяно от мнозина, включително от Съединените щати, че ако Русия нахлуе, тя ще победи Украйна и ще го направи бързо. Руснаците разположиха силите си небрежно, без много да обръщат внимание на украинците. Когато руснаците срещнаха съпротива срещу техните дезорганизирани бронирани и пехотни сили, действащи почти без въздушна подкрепа, те признаха за проблемите си, но продължиха да си мислят, че това, с което се сблъскаха на бойното поле не е нещото, което ще обърка резултата, който очакват.

Съединените щати също бяха склонни да споделят тази гледна точка, но изпратиха доставки за Украйна през Полша, ход, целящ да покаже, че Вашингтон е ангажиран повече със съпротивата, отколкото с убеждението, че авантюрата на Русия е изложена на риск. Москва продължи да притиска украинците, настъпвайки на три фронта – от Беларус на север, през Донбас на изток и от Крим на юг. Това беше хаотично настъпление, дължащо се на липса на координация на между фронтовете и невъзможността за едновременна логистична поддръжка. Символ на руският провал беше 40-милната танкова колона, движеща се на юг от Беларус в посока Киев.

Най-удивителното нещо, което вероятно ще бъде изучавано от военните историци в следващите години е, че украинската съпротива не престана и в много от случаите се засили. Това доведе до преоценка както от американска, така и от руска страна. Оказа се, че украинците могат успешно да се противопоставят за продължителен период от време, нарушавайки спокойствието на руснаците толкова много, че това би им струвало крайно необходимото доверие с партньори като Китай. От американска гледна точка Украйна се измести от загубена кауза, в която поражението трябваше да дойде закономерно, към стратегическа възможност за победа.

Промяната стана възможна благодарение на руските неуспехи. Вашингтон направи това, което смяташе за най-малко опасния стратегически ход във воденето на икономическа и финансова война срещу Москва и в обединяването на НАТО в подкрепа на мисията. Но това не обяснява руските проблеми на бойното поле – логистика, невъзможност за мобилна война поради логистични проблеми и недостиг на обучена пехота. Времето не беше на страната на Москва, дори когато Русия изостави намерението си за брониран удар срещу Киев от Беларус и прие много по-предпазливата стратегия за придвижване срещу Донбас, където вече имаше значително влияние, и атака от юг към Одеса.

Русия назначи и нов командващ, известен с действията си в Сирия срещу населението, подкрепящо бунтовниците. Същата тактика, приложена към градските райони в Украйна, проработи, но по-бавно и с по-големи жертви за пехотата, отколкото Русия можеше да си позволи. В този момент стана ясно, че украинските сили са силно мотивирани и сравнително добре обучени. Те понасяха загуби, отново ги попълваха, но не рухнаха. Нещата с Русия не стояха така. Много вероятно е Украйна да се бори с руснаците до постигане на патова ситуация, която руснаците не могат да си позволят както от военна, така и от политическа гледна точка. Предвид недостига на руски резерви е възможно Украйна да принуди руснаците да се оттеглят.

В този момент САЩ промениха стратегията си. През уикенда държавният секретар и министърът на отбраната на САЩ отидоха в Киев, показвайки пренебрежение към руските заплахи, и предложиха на украинците мощна оръжейна помощ –  от безпилотни летателни апарати до артилерия, радари и всичко останало, необходимо за въоръжаване на съвременна армия. Фактът, че пристигането на тези оръжия през Полша ще отнеме известно време, показва друга степен на увереност, в смисъл, че бойните действия ще продължат през следващите седмици и месеци, време, което е необходимо за доставките. Когато разгледаме пълния набор от оръжия, ще видим, че сега САЩ въоръжават войски, които освен да се отбраняват са способни и да настъпват.

Войната в Украйна винаги е включвала САЩ и Русия, но в известен смисъл сега представлява открит дуел между тях.

Руснаците трябва да осигурят войски и оборудване. САЩ предоставят оборудване, но не и войски.

Американците залагат на факта, че Украйна може да предостави повече и по-добре обучени войски, въоръжени с модерни оръжия, докато Русия ще трябва да се бори, за да възстанови загубите си.

За Съединените щати е много по-лесно да произвеждат и доставят оръжия, отколкото за руснаците да понасят загуби.

Това поставя Русия в трудна позиция. Предвид обявените потоци от оръжия, които вероятно ще бъдат доставени, тя трябва да се опита да сложи край на войната през следващия месец или да направи нещо, но вече срещу много по-добре въоръжен и мотивиран противник. И тъй като досега не успя да го разбие, ходът на войната върви срещу руснаците.

Посещението на двамата висши служители на американската администрация и публичното оповестяване на поне част от оръжейните доставки очевидно имат за цел да сигнализират на Москва, че не само няма да победи украинците, но и че Украйна може да изтласка Русия от бойното поле.

Очевидно е, че е възможна руска превантивна атака, но е явна и стратегия за Украйна за задържане на руското настъпление, спиране на отстъплението и превъоръжаване. Може би американците се надяват, че това ще принуди руснаците да седнат на масата за преговори. Това би бил по-малкият риск. Разбира се, руснаците, чието разузнаване вероятно е знаело, че това може да се случи, ще трябва да предефинират военната си стратегия, която май не е била добре дефинирана.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?