ИНТЕРВЮ*


 

Вместо послеслов: Преводът на този кратък текст от сайта NEWSRU.cоm е от 03.03.2014 г. (сайтът прекрати качването на актуални материали от 31.05.2021 г. Публикувам текста така, както съм го записал преди осем години.

***

„След 1991 г. Русия така и не призна Украйна за независима държава”  смята Епълбаум. За нея настоящата криза е „сблъсък на цивилизациите, но не в смисъл на етнически конфликт между украинци и руси. Струва ми се, казва тя, че има политическа схватка по въпроса каква държава да избере Украйна. Такава, основана на „демокрация от европейски” тип или „авторитарно и олигархично общество”, което е напълно зависимо от Русия и се управлява от корупцията.”

Епълбаум e убедена, че ЕС „трябва да действа внимателно, да бъде посредник, без да нагнетява напрежение. Нормално е, продължава тя,  преходното правителство да потърси сближаване с Русия, за да избегне по-големи неприятности. Украинците не искат повече „харизматични” спасители от типа Юлия Тимошенко. Мисля, че мнозинството ще предпочете правителство от технократи, което да сложи край на корупцията и да накара институциите да работят. Украинците не искат рязко скъсване на отношенията с Русия, тъй като в тях се задействат икономическите интереси. Но те нямат намерение да търпят антиевропейска пропаганда от типа „дъщерите ви ще станат лесбийки, ако се сближите с ЕС.”

Според Епълбаум, „ако се абстрахираме от проблемите на Испания (по повод забележката на журналиста, че в последните 6 години испанците недолюбват ЕС – бел.моя), то ЕС продължава да бъде мощен маяк за страните от бившата Източна Европа. Работата не е само в икономиката. ЕС се възприема като пространство на миролюбие, в което проблемите се решават по пътя на преговорите.”

*- Интервю на Карлос Фреснеда (Carlos FRESNEDA) за вестник El Mundo с Ан ЕПЪЛБАУМ (Anne APPLEBAUM), съпруга на полския външен министър Радослав СИКОРСКИ, носителка на наградата „Пулицър” (2004 г.) за книгата й „Гулаг. Паяжината на големия терор”. ЕПЪЛБАУМ  е родена на 25.07.1964 г. във Вашингтон в семейството на адвоката от еврейски произход Харви ЕПЪЛБАУМ. Учи в Йелския университет, Лондонската школа по икономика и колежа „Свети Антоний” в Оксфорд. За Варшава заминава през 1988 г. като кореспондент на „Икономист”

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

РУСИЯ ЗАТВАРЯ ЮЖНАТА СИ ГРАНИЦА

ДОЖИВЯХ И ТОВА….

ПРОРУСКИЯТ ЗАВОЙ НА СЛОВАКИЯ – ПРЕДВЕСТНИК НА ТЕНДЕНЦИЯ?